YG Entertainment, Ewha University, Cat's Cafe, Itaewon, Seoul

21:23:00


Hi semua.. Ini ialah post sambungan. Boleh klik di bawah untuk membaca sebelumnya :



Assalamualaikum.. 

Destinasi pertama kami ialah Ewha Women's University.

Yela, alang-alang dah sampai korea, teringin juga nak tengok universiti diorang. Mana  tau boleh menjadikan inspirasi untuk sambung master ke. Hehehe.

Cara untuk ke sini, 

Seoul Station -- towards Soyosan --> City Hall

Tukar line hijau

City Hall -- Counter Clockwise --> Ewha Women's University (Idae Station)

Keluar je exit (tengok je signboard yang tulis Ewha Women's University sebab tak ingat keluar exit berapa, dan terus je.



Nanti akan jumpa kedai-kedai dan deretan gerai jual makanan. Perghhh seronok bak hang. Yela, perempuan kan memang suka shopping dan makan. Memang pakej la kat belajar sini. Sebelum pergi kelas, singgah dulu untuk shopping dan makan-makan dulu. Hehehe.

Kami terus je hingga jumpa universiti itu. Tempat ini memang terbuka jadi boleh je masuk tanpa melaporkan diri di pengawal.



Jadi inilah universitinya. Memang besar dan cantik. Tapi sebab terlalu besar, kami sebagai orang Melayu, tak kuasa dan tak larat untuk explore tempat itu.





Kaca-kaca ini, di sebaliknya ada bangunan. Maksudnya boleh masuk dalam kawasan berkaca ini kerana ada tempat 'study area' dan tempat makan dan membeli belah (lagi).








Kami kemudiannya meneruskan destinasi kami ke destinasi seterusnya :

YG Entertainment.

Ada apa di tempat ini? YG Entertainment inilah tempat kumpulan-kumpulan seperti Bigbang, atau 2NE1 berlatih, berkumpul dan segala macam yang lain. Jadi, kami ke sini dengan harapan untuk berjumpa lah salah seorang daripadanya kalau ada rezeki.



Cara untuk ke tempat ini ialah :

Idae station (Women's University) -- Counter Clockwise --> Hapjeong station

Nak ke sini mudah sebab dia terletak di line yang sama jadi tidak perlu tukar station. Turun pada hentian yang ketiga.



1) Turun di station Hapjeong. Keluar di Exit 8. Jalan je straight. Landmark pertama akan jumpa ialah SK Gas Station. Terus je lagi.



2) Jalan je terus sampai nampak Hotel Circle di sebelah kanan. Nanti anda akan jumpa SK Gas station yang kedua pula. Teruskan lagi.



3) Nanti akan jumpa Lee Mart di sebelah kanan juga. Betul-betul lepas Lee Mart ni masuk KANAN.







4) Dah masuk kanan tu, anda akan jumpa Proud Apartment dan akan nampak kedai GS25. Maksudnya betul la tu. 



So ini lah bangunan YG Entertainment nya. Dari jauh boleh nampak dah sebab besar dan tinggi!






So tunggu la dapat 20 minit kat sini. Dan.... Tahu tak kitorang nampak siapa? DARA 2NE1! Masa tu dia baru sampai dengan kereta Mercedes Hitam dan tingkap hitam sepenuhnya. Bila dia sampai tu, body guard tengah jaga dan iring dia la. Tak sempat nak ambil gambar sebab cepat sangat dia masuk.

Hampa, kami pun ke Hapjeong Station semula untuk ke Itaewon. Ada apa di Itaewon? Inilah tempat orang-orang Islam. Sini banyak kedai halal. (Tapi mahal sikit lah, tapi demi halal, tutup sebelah mata jela harga tu)

Dah sampai Itaewon station, keluar melalui exit 3. Sejujurnya, Itaewon ini kawasannya berbukit bukau. Dan agak penat juga hendak mendaki. 




Jadi, setelah penat mendaki, sudah tentu mahu makan! Ini merupakan restoran makanan Korea yang halal, dan pemiliknya pun orang Korea yang sudah masuk Islam. Untuk ke sini, dari station itu, anda terus sehingga jumpa pintu gerbang masjid Itaewon.


Terus kan berjalan dengan masuk simpang yang di kanan. Terus je lagi dan anda akan jumpa kedai EID.






Harga untuk makan di Eid lebih kurang 8000 – 12000 Won, lebih kurang RM28- RM42 untuk satu lauk. Urut dada, ye agak mahal. Tetapi oleh kerana setiap hidangan termasuk nasi dan tiga side dish yang terdiri daripada Kimchi juga, jadi pada kami tiada masalah.

Kami menempah 3 jenis lauk iaitu :




dan  terakhir sekali Chicken apa tah saya tak ingat untuk mengambil gambar dan menyebabkan saya terlupa nama lauk itu. Harga 10000 won.


Tidak perlu menunggu lama, makanan kami pun sampai!


Sebelum makan sudah tentu bergambar dahulu! Air memang disediakan dan percuma. Memang berpuas hati kerana rasanya memang sedap! Ayam ginseng itu begitu lembut dan tak liat langsung! Memang saya syor kan pembaca untuk cuba di sini. Memang sedap!

Setelah makan, kami berborak dengan pemilik kedai ini. Pada mulanya, anak lelaki beliau yang memeluk islam. Anaknya merahsiakan perkara ini, tetapi apa yang jelas kelihatan ialah anaknya tidak makan daging yang dimasak. Jadi, ayahnya pelik, dan bertanya kenapa. Barulah anaknya itu menceritakan bahawa dia sudah memeluk Islam, dan Alhamdulillah, seisi keluarga kini memeluk Islam. Alhamdulillah.

Kami kemudian meneruskan ke destinasi kami yang seterusnya iaitu masjid Itaewon untuk solat maghrib.



Kemudian dari masjid, destinasi kami yang seterusnya ialah Cat's Cafe! Di Seoul memang terkenal dengan kafe kucing ini. Ada banyak cawangan antaranya ialah Myeongdong dan Hongik.

Untuk ke sini, boleh turun di Hongik University Station. Saya rasa lebih baik jika anda tanya-tanya orang cara untuk ke Cat's Cafe ini kerana ada banyak deretan kedai (seperti di Myeongdong) jadi kami sendiri pun keliru dengan lorong mana. Hihi.



Waktu malam di sekitar Hongik University. Malam ini ialah malam krismas, jadi ramai orang-orang Korea yang keluar berjalan. Waktu ini juga la kami dapat saksikan keromantikan oppa-oppa di sana yang masing-masingnya memegang bunga dan teddy bear. Bestnyaaaa.



Tengah jalan-jalan, tiba-tiba terjumpa satu cafe ini, Thanks Nature Cafe. Konsep dia sama macam Cat's Cafe tapi bezanya.... di kedai itu ada kambing. Cuma tidak berapa best sebab bau kambing... Yela, semua orang tahu bau kambing macamana. Haha.

Kami meneruskan perjalanan kami.



Jalan hingga jumpa papan ini.



Haa nampak tak atas tu ada lambang kucing. Di situ la kafe nya.


Naik tangga ini untuk ke tingkat 2.


Tadaa, sudah sampai. Sebaik sahaja tiba, kita perlu :

1. membuka kasut dan memakai selipar yang diberikan
2. Membayar 9000 won di mesin dan dapatkan resit
3. Resit itu beri pada waiter dan boleh pilih mahu minum air apa secara percuma. (Kerana sudah termasuk dalam harga 9000 won itu)
4. Kemudian bolehlah pergi membenamkan muka di kucing. Hahaha







Untuk pengetahuan anda, cat's cafe di Hongik Universiti ini lebih jinak dan mesra alam (tidak sombong) berbanding kucing di Myeongdong. Kiranya, kucing di sini semuanya nak orang dan bukannya melarikan diri daripada orang.

Cumanya, kucing di sini agak 'fragile'. Bermaksud, kucing di sini tidak suka di angkat, dan pasti mereka akan lari. Orang Korea pun jenis lembut dan tidak angkat kucing, mereka hanya duduk dan menunggu kedatangan mereka. Jadi, saya lebih suka kucing Malaysia dari kucing Korea! Hahahaha







Jadi, antara cara-cara nak attract kucing untuk datang ke kita ialah dengan membentangkan  kain selimut di atas peha. Tidak lama tu, pasti akan ada yang nak duduk pada kita. Best!!

Sambungan post ini ialah :





    Anda juga mungkin berminat untuk membaca entri backpack saya yang lain :

    Cuti bajet dan backpack murah ke Jepun
    Cuti bajet dan backpack murah ke Kemboja
    Cuti bajet dan backpack murah ke Australia

    Related Post

    4 comments

    1. Bestnyee, smoga diberi peluang la sy pergi sana. hehehe. tepi yg ent tu big hit ent? srsly jealous T T as kpopers and army. hehehe. ad nmpak abangtan @ BTS tak berkeliaran kt situ? hohoho

      ReplyDelete
    2. bukan main ketat lagi muka kucing2 kat sini haha

      ReplyDelete
    3. try klik entry lain. blog not found

      ReplyDelete
      Replies
      1. saya dah betulkan link2 tu. terima kasih kerana inform :)

        Delete