Tadom Hill Resort Review (Upgraded)

12:48:00

Hi everyone. So I was invited untuk buat review Tadom Hill Resorts untuk tengok perubahan dia dulu (sewaktu dia first time dibuka) dan sekarang.

Boleh baca di : Tadom Hill Resort Review


Masa first time dulu, datang memang tak nampak simpang dia. So terbabas and terpaksa U-Turn. But because this time dah tau, (still terbabas jugak tapi tak jauh, so reverse je bahahaa suka hati je kan), so aku tolong amikkan gambar siap2 untuk korang.

Waze je Tadom Hill Resorts and dia akan bawa ke landasan yang betul. Terbabas sikit tu biasa lahhh..


Masa korang dah nampak dua jalan bercabang ni, korang kena amik yang bawah, sebelah kiri ni.


Jalan je sampai nampak banner tu


Haa masuk simpang kiri


Dah masuk tu, nampak dua cabang lagi. So kena masuk kiri lagi. Should be ada banner besar la supaya boleh nampak clearly.

GAMBAR SEBELUM :






Bamboo Hut time ni pon tak siap lagi
























Siapa yang pernah pergi dulu-dulu mesti dah tahu kan dulu camne. Sekarang ni, dah banyak perbezaan. Memang terperanjat tengok. Jauh beza dengan dulu. Memang two thumbs up!

Untuk pengetahuan korang, yang buat Tadom ni ramainya orang Asli. Sebab tu nampak kemas je buatan dia :)

GAMBAR SEKARANG :







So sebelum masuk ke Tadom, orang kena beratur dulu untuk masuk. Same concept as before, but this one lebih organise dan sedap mata memandang.

Since I was invited by them, and the person who contacted me suruh look for Puteri, I was given a Visitor Pass. Bila dah masuk dalam tu, I was astonished dengan kecantikan dia. Amazing sebab dia guna buluh je boleh buat macam-macam. So creative! 





Masuk-masuk je akan ada reception desk untuk beli day pass dan untuk check in accommodation. So my friend and I showed our visitor pass and looked for Puteri. That person in charged of the reception called guna walkie talkie cakap ada guest cari Puteri, and the other person asked "nama guest apa ye?" and she said "Nurul" (Me) and the other person said "Okay kejap."

Tengok2, the resort founder, Lucas Loo yg datang and personally welcomed me. A very nice, modest, humble, and has a very sweet smile kind of person. So my friend and I dapat enjoy Tadom for free ! (untuk tujuan review of course haha).




Memandangkan haritu ialah Christmas Eve, harga tiket dia RM 65 including dinner sekali. Usually harga tiket RM 28 je.  Macam-macam aktiviti disediakan. Di bawah ini ialah gambar-gambar fresh dari ladang selepas setahun tak menapakkan kaki ke sana.



Rasa geram je nak masuk air. Tazzabbarrr. Tapi nak amik gambar dulu. Sebab rasa bertanggungjawab untuk buat review since dapat free.





Dah banyak gazebo untuk beristirehat. A very good improvement!





Kat certain gazebo, ada BBQ place juga. So sesuai untuk nak buat BBQ with family and friends :)

Harga untuk sewa :




Ni best sebab anyone can join in. (For free) Hahaha..



What captured my eyes was this beautiful Christmas tree, out of bamboo je! Perghh hebat gilaaaa



Dulu I wrote in my review yang Tadom tak sediakan banyak tong sampah, so everyone was like throwing rubbish everywhere. So I could see improvements yang Tadom dah ambil initiative untuk letak lebih banyak tong sampah. Good job guys! Sekarang nampak Tadom pon dah sangat bersih! I'm impressed.



So masa tengah ligat fikir pasal tong sampah, ternampak orang tengah main Limbo. Haha cool!




Large sized 'dam'



Pintu gerbang ke accommodation Tadom seperti Hammock Sphere, Bamboo Hut, and others. I dapat stay kat Bamboo Hut. So jap lagi kita terjah k!

Overview of tempat accommodation :

BAMBOO HUT


Ini lah bamboo hut. Ingat tak awal-awal yang aku cakap tak siap lagi tu? Ini lah hasilnya. Tadaaaa. Best! Macam dorm and boleh muatkan 12 orang. Tapi jangan risau, bukannya tidur terdedah macam tu. Boleh tutup dengan langsir sendiri untuk privacy. 


Haa camni maksudnya. Nampak tak ada langsir-langsir tu? Boleh tutup. Siap ada kelambu lagi setiap orang



Jangan risau, siap ada tempat simpan barang sendiri.. 
(Boleh jadi tempat duduk and tempat simpan barang bawah tu)




HAMMOCK SPHERE





Mula-mula plan nak tidur kat sini. Tapi bila fikir-fikir, macam kurang sikit privacy sebab mix lelaki perempuan, yela sebab aku nak tidur mesti nak bukak tudung, karang kepam la bau rambut aku, dah mandi manda kat sini pastu tidur kena pakai tudung. Hihihi



3. GENDUI CHALETS




Gendui Chalets ni tak tahu la macamana kat dalam sebab tak berani nak masuk. Tapi bila tengok tengok dari luar, dia macam chalet la, siap ada double bed. Sesuai untuk orang nak Honeymoon mungkin? Hoho.

4. TENT SITES

So far, ape yang aku perasan, khemah ni ada dua jenis, satu yang beratap pelepah, satu lagi takde atap. 



That's me in black! Haha. Yang ni khemah-khemah yang takde atap.



Yang ni pulak ada atap..

Tak tahu lah apa beza dua tu.. Tapi untuk yang beratap pula, ada dua jenis :

LAKESIDE TENT SITE
GARDEN TENT SITE

Ni harga untuk khemah-khemah tersebut 





Dah pusing-pusing tu, ternampak bangunan tinggi tu. First time datang sini tak cuba naik, so this time, bertekad nak naik. Saje nak cuba haha..

 





Dalam dia comel sangat. Siap ada rumput *tiruan*. 
So tenang kalau nak hang out sini..




So kat sini ibarat observatory deck jela. Boleh tengok seluruh Tadom dari atas tu je.



View dari atas observatory deck dia.

Setakat itu sahaja accommodation yang ada. (Observatory deck tu bukan accommodation k! Haha)

Jom terjah tempat-tempat lain pula..




Di kawasan accommodation ni ada toilet and toilet dia so far takde perubahan apa pun, sebab dari dulu memang dah ok.

Cuba tips nak bagi, lepas korang mandi manda, elok pergi toilet yang kat accommodation ni berbanding toilet yang dekat dengan reception or tempat masa mula2 korang masuk Tadom tu. Sebab toilet kat accommodation ni proper, boleh letak barang so tak basah. Nanti korang pergi, korang tengok la sendiri hehe





Ini cam dewan makan or hall la lebih kurang. Since ada event, dia jadikan tempat tu untuk pengunjung ambil makanan yang disediakan.

Macam-macam activities yang disediakan for Christmas Eve. Memang happening sangat!


Tug O War a.k.a tarik tali. Yang bestnya sebab semua tak mengenali but can join in the fun!


Ada Latin dance Workshop (Although it doesn't really look like a Latin kind of dance, haha) But I pon join juga belajar menari. You know, I am as stiff as a rock! Hahahaha


Lepas dah habis workshop, aku ralit tengok orang main bola tampar lak. Maklumla, nak join main takut, sebab takut tangan sakit haha


Then berendam timeeee.. 
Waktu berendam dari 9 pagi - 7 malam


Improvement yang aku nampak kat sini ialah penambahan life vest. Kalau dulu only 100, sekarang banyak la nampak.


That night is.... MAKAN TIME....

Best gila makanan yang disediakannn..



Ketam, kerang, tiram, ikan, daging bakar, ayam bakar, nasi lemak, spaghetti, burger, sate, gosh you name it! 


Tak sabar nak makan Salmon tuuu. Terliurrrr


*A part* of our food. Hahaha

Makan kat dewan makan dia.



That night, after makan, semua orang was required to gather in front of the christmas tree to watch a live show!



Semakin ramai yang berkumpul



Ada live dance performance and it was cool! Kitorang pun diajak menari sekali. Best!


Then, count down to Christmas started. Dapat tengok beautiful fireworks from Tadom Hill Resort. Merry Christmas everyone!




Time pagi baru boleh ambil gambar tenang camni sebab takde orang. Haha

Best pagi tu, sangat tenang (sebab takde orang) Haha.

So far, di atas upgrade yang ditambah, aku pon upgrade la rating aku. Missdae kasi 4.5 bintang. Hahaha



Nak bagi 5 bintang tak boleh sebab masa tu pon banyak still under construction, and management dia kat reception untuk accommodation not efficient enough and ramai orang marah-marah sebab lambat, and there was an issue too but it was solved although it took a long time juga la. 

Why I tambah 0.5 bintang tu? Sebab dah macam-macam aktiviti compared to before. Boleh main bola tampar, tarik tali, dam, brick ape tah tu, tempat untuk BBQ pon banyak. Bestttt. Kalau dulu, aktiviti dia banyak berpusatkan aktiviti air dia. Aktiviti air takde penambahan apa, samo jo ngn dulu. Tapi aktiviti darat dia best!

Kalau dah siap sepenuhnya, please do invite me again ye Tadom Hill Resort. Hihi 

I had a pleasant stay. Thank you Tadom Hill Resort! 



Related Post

9 comments

  1. bestnya. rasa nak pergi jugak just for lepak je (sebab im not into extreme thing) hahaha.

    tapi tak sesuai untuk kids kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai je bawa kids. Saya rasa okay je sebab boleh BBQ bersama and mcm2 boleh buat :)

      Delete
  2. wahhh best giler! teringin la nak pergi macamni

    ReplyDelete
  3. Ramai xtahu the workers yg buat semua dkt tadom mostly orang asli/orang asal. Next tadom hill tu ada kampung orang asli. Dats y semua hasil kerja guna buluh n etc sgt kemas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye. sy tau tentang tu tp lupa nak tulis sekali. tq bagi info :)

      Delete
  4. Ada surau tk..? Or bilik utk solat...?

    ReplyDelete
  5. hi salam. nak tanya. kalau nak walk in boleh call untuk book tak? terima kasih

    ReplyDelete
  6. Kalo nak bbq kt sini ade pakej ke?or kne bwk food sndiri?

    ReplyDelete