Cara check in ticket flight Air Asia online

March 16, 2018



Hello. Harini nak share step by step cara untuk check in ticket flight Air Asia online. 

First of all, selepas korang dah beli ticket, automatic korang akan dapat flight itinerary dari Air Asia di email. Diingatkan, kita hanya boleh check in 1 - 14 hari daripada tarikh penerbangan kita sahaja! 

Buka email flight itinerary dari Air Asia.


Di dalam email tersebut, ada tertera booking number dan Web Check in. 

a) So, the easy way is, click Web Check in terus.

b) Or, boleh copy paste booking number korang. 
Sebagai contoh booking number korang GFHI7E.

b1) Pergi ke website Airasia.com




b2) Klik Check in di atas tu.



 b3) Isikan booking number GFHI7E tadi tu. Then isikan Family name / surname. (Nama your dad)


Whatever your cara is (a) or (b), dua-dua cara akan lead to this page as below :



Dia kemudiannya akan suruh kita fill in form lah butir2 peribadi. PASTIKAN time ni korang fill in dengan TEPAT sebab yang ni akan tertera kat boarding pass kita. 


Contoh :


Last name : Mukhtar (my dad's name)

Given name : Nurul Huda Binti 
(memang pelik, tapi tulis je binti sebab negara2 macam Australia dia strict and check nama sebiji2, kang dia tanya pulak kenapa takde binti ke apa, memanglah bagi kita remeh, tapi diorang ambil serious okay!)

Pastu isikan number passport kita, tarikh expired, kat negara mana passport kita dibuat.



Next page is, kita boleh nak add on luggage. So don't worry kalau masa beli tiket tu tak beli sekali luggage sebab boleh add on later.

Then, siapppp.



Boleh terus print or kalau takde printer on the  spot, boleh isikan email, and Air Asia akan hantar ticket flight yang sebenar. 




So this is how your flight ticket should look like (without the censored part of course haha). Bawa semasa di airport. Senangkan? All the best!

Other related posts that you might want to read :


Survival Tips Ketika Kapal Terbang Terhempas

Related Post

6 comments

  1. sekarang ni check in luggage pun kena sendiri huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha tp tak pernah buat, sebab masih boleh buat di counter heeee

      Delete
  2. Hye. Saya nk tanya pasal visa australia yang awk post dkt blog awk. Website visa to mmg valid smpai skang ? Nanti just bgi passport and scan check mmg akan ada visa kita ? No need to print ke apa ke ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. haii. valid awakk.. tak perlu print sbb dia E-Visa :)

      Delete
  3. nak tanya air asia kalau hand carry tak boleh lebih 7kg kan? kalau beg yg masuk cargo? ke memang semua kena bayar kalau nak check in beg yg nk hntar masuk kargo? tak faham sebenarnya 😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. hand carry tak boleh lebih 7kg. kalau kita tak beli bag untuk check in, so tak boleh la masuk bag ke dalam kargo. nak masukkan bag ke dalam kargo depends pada berapa kg awak beli :)

      Delete

FOLLOW ME

submit a blog