Requesting wheelchair di airport

21:43:00

Assalamualaikum, salam sejahtera, salam 1 Malaysia, salam segala salam okay enough of this nonsense.

Harini nak share, tentang penggunaan kerusi roda di airport *focusing airports in Malaysia only*

Tadi, masa akut tengah lepak2 ngn kwn, tetiba my friend cerita, baru2 ni kawan aku pergi Kelantan with family. In her family, kakak ipar dia sekarang tengah pregnant a few months. They already informed the airlines that ada ibu yang mengandung dan ada warga emas juga. 

However, the landing was a bumpy ride, and tiba2 kakak dia rasa sakit perut yang amat. Everyone was so worried if in case dia tumpah darah or anything. Setibanya di airport, family dia request nak wheel chair la kn, yela tengok org tu dah sakit sgt. pihak airport ckp wheelchair kena request dari airport Kelantan. Pastu si suami dia mengamuk lah, cakap "Sakit tak kira masa dan tempat". Pastu tunggu punya tunggu for a wheel chair, sudahnya takde satu pon datang. At last dorang jalan je perlahan2.

Sedihkan cerita ni? To show how inconsiderate Malaysian is. Ini baru 'light case'. Cuba bayangkan kalau orang yang physically impaired, or perhaps orang tua. Geram tauuu tak fikir langsung pasal orang lain.

So from this story, aku ada buat research la pasal penggunaan dan request wheel chair from various airlines.

Malaysia Airlines, KLIA

Free of charge. Boleh minta di information counter. For commercial airlines, I am very sure that dorang akn beri layanan yang the best.

Problem only arises for low cost airlines.

Air Asia

From what I've read, pada tahun 2014, Air Asia telah mengenakan RM 60 untuk penggunaan wheel chair for one way. So pergi balik kalau nak guna RM 120 terbang begitu sahaja. Namun, berita ini telah mendapat tentangan teruma golongan yang kurang bernasib baik.

Yela, Tony Fernandez, cuba bayangkan mak kau lutut sakit2, pastu orang charge mak kau RM 60 untuk penggunaan wheel chair. Apa perasaan kau? Oh yela, mak taukeh besar, siapa nak cas kan. Duit  pulak banyak berkepuk, ape heran setakat RM 60 kan.. So not fair~~~

However, aku tak tahu la cerita untuk tahun ni. Hopefully nya dah tak kena bayar apa2 la. Klau korang tahu boleh habaq mai sini naa..

Firefly

Kisah di atas sebenarnya merujuk pada pihak Firefly dan airport Subang. Walaupun diorang tak mengenakan sebarang cas untuk penggunaan wheel chair, namun, sebab golongan yg tak efficient dan tak bertimbang rasa membuatkan orang lain merana.

Jadi, konklusinya, memang kena minta dari airlines ape korang akan naiki tu. Boleh cuba tanya information centre. Kalau korang nak share experience, amat digalakkan 

Sekian..

Related Post

1 comments

  1. mahainya.. buaknnya pe pon.. bgus malaysian airlines

    Jemput singgah blog Nurfuzie.com
    Jom memriahkan GA cik en yang bernilai lebih dari rm1KGive Away Nurfuzie Dot Com #1 Bernilai RM1000

    ReplyDelete