Perlu atau tidak perlu ambil travel insurance?

23:10:00

Hi everyone. 

Pasti ramai yang tertanya, adakah travel insurance yg dibeli melalui booking tiket flight itu penting? Do we really need travel insurance??

First of all, where to find such travel insurance? Is there such? Yes there is!

Have you ever noticed this? 


Other airlines pon ada, tapi tak perlulah kot upload semua gambar kan hehe..

Personally, I would say no (for short distance journey)

Why? Because this insurance only protects you during your flight to that destination. Dia bukannya boleh melindungi korang semasa korang di negara sana. Apa yang terjadi in case of delayed flights ke, ada berlaku kemalangan ke, bagasi hilang ke ape ke, boleh la tuntut, but all these cases are extremely rare! (except for lambat tu common la for cheap flights kan)

So my suggestions, kalau journey maximum setakat 6 jam je, and nak jimat, tak payah ambil insurance. Sebab kalau tak berlaku apa2, kiranya korang dah bagi duit korang free2 je kat syarikat insurance tu. So choose wisely and happy travelling!

Related Post

1 comments