Japan : Tokyo DisneySea

19:52:00


Assalamualaikum. 
Post di bawah ialah sambungan daripada post sebelumnya :




30/12 TOKYO DISNEYSEA


Setelah survey dan bertanya-tanya pada yang lebih Arif, gituuu, ramai yang cadang untuk pergi DisneySea berbanding Disneyland. Kenapa? Sebab :

1. we are all adults, and DisneySea lebih banyak rides and attractions for adults compared to Tokyo Disneyland la, which is obviously for kids. hehe.

2. DisneySea is the one and ONLY in the world. So, macam rugi lah kan kalau pergi Tokyo tapi tak pergi DisneySea. Kalau Disneyland, kat Paris ade, kat US ade so macam tak special sangat.

3. Pemandangan di DisneySea are spectacular, superb, bravo mamma mia!

But if you ask my mum, dia cakap buat apelaaaaaa membazir duit pergi tempat2 macam tu. And then I will answer, alaa dulu mama dah penah pergi Disneyland ngn abah.. Haha.. Hujah disokong dengan menyatakan bahawa abg sepupu aku pon recommend. So sudahnya BERJAYA pujuk hati mama untuk pergi hehehe.

So, beli e-ticket siap2 kat internet. Boleh pergi website di bawah :


Tiket tu print siap2 kat rumah, saiz A4. Okay, enough said, now let's get to the main point. How to get to DisneySea from Rumah Pelajar Malaysia?
Setelah di search yang mana paling murah *ni aku dah search siap2 and ada dalam itinerary*

Jalan yang paling murah ialah dengan naik train from

 nishikyoma Station -tokyo Station - maihama station 

Sekarang dah pandai guna google untuk cari station2 ni kan? okay, homework for you guys, search now. Hahaha.



Okay, dah sampai Tokyo Station tu, nak menapak untuk ke platform yang menuju ke platform 3, 4 tu yang jauh bebenoooo. dah sampai platform tu, tunggu train sat, then naik menuju ke maihama station. Sekejap je about 15 minutes journey.


Dekat Maihama Station tu dah boleh nampak dah Tokyo Disneyland. Memandangkan kitorang tak beli tiket ke sini *sobsss* kitorang pon bergambo jela depan entrance. kahkah

 


So ni antara entrance dia la.. Boleh je jalan kaki dari maihama station nak ke Disneyland. Tapi disebabkan kitorang nak pi Disneysea, naik train Disney Resort Line tu (tengok je papan tanda)
Sekali naik 260 yen ye, boleh guna PASMO.


Dalam train dia. comel sangat!

Dah sampai tu, kena lalu la ticket booth dia tu. Disebabkan kitorang dah beli e-ticket siap2, so scan barcode and lepas. Tapi dia spotcheck jugakla. Kawan aku bawa monopod, and dia x bagi guna monopod kat sane. Huhu.


Kat entrance dia. Ala-ala Europe gitu kan?? 


The first thing we met, Minnie Mouse! 




Papan list of attractions dan waiting time. Haha

Suka DisneySea sebab pemandangan dia cantikkkkk.







yang ni pulak cam Italy kannn haha


Mr. Pluto hehe





tengok perfomance 4D dorang. Besttt!


Jangan risau, kat DisneySea pon ade firework, and disney characters berjalan-jalan. So memang best! Aku cadangkan korang amik fast pass. OK jangan terkejut, fast pass ni bukannya kena byr extra. Dia macam sistem ko letak tiket ko dlm mesin tu, nnt dia akan bagi tiket yang tertera masa pukul berapa ko kena dtg balik kat rides yg korang nak naik tu. So xdela bazir masa beratur panjang2. Dah ada fast pass, boleh la jalan2 jap, pastu bila dah sampai masa yang ditetapkan, pergi ke rides tu. Tapi kelemahan dia, fast past boleh guna sekali at a time of waiting. So, lepas dah naik ride yg korg dh dptkn fast pass tu, baru boleh dptkan fast pass baru. Bukannya sambil tengah tnggu rides tu ko pegi cop fast pass banyak2. 

***********************

Previous post : Japan : Tokyo Kawaguchiko

Next post : Japan : Tokyo Day Tour

***********************



Related Post

2 comments