Japan : Kyoto

18:22:00



This is a continuation of the previous post : Tokyo Day Tour


Kitorang sampai Tokyo aboutt 6 a.m if not mistaken..Sampai2 Kyoto je, kitorang pergi la pusing2 1 Kyoto station tu sebab nak beli KYOTO BUS PASS 500 yen. Kyoto station ni pon satu hal jugak. Punya la besauuuuu... So untuk mudahkan korang, korang cari je bus stop banyak2 bus warna hijau cair. Tanya2 la orang en.. Kitorang pon naik bas untuk menuju ke hostel kitorang.


singgah terus ke hostel sebab nak letak barang2.. Nama hostel kitorang KANOUYA KYOTO HOSTEL. Kalau nak tau lebih lanjut, sila baca kat post lama aku.

Klik SINI untuk baca

Owner dia ni baik (and a bit pelik). Kawan aku yang hilang fon tu minta tolong owner hostel ni call polis Tokyo for updates. Too bad tak dijumpai lagii.. Lepas tu, kitorang terus naik bas dan terus shoot ke Arashiama untuk tengok bamboo park dia. Tapi sampai2 je, subhanaallah, memang taksub, takjub, tak terkata dengan keindahan tempat tu. Seronok sangat rasa cm tak nak balik!!






kitorang saje morning walk pergi junggle trekking nak tengok GRAND VIEW. Papan tanda macam dokek jo, ghupo eh jauh bona!! tak mampu kaki den nak jalan jauh. Sudahnya lagi 400 metre nak ke GRAND VIEW tu kitorang patah balik. Tak kuasa nak mendaki bukit bagai. Jalan pon dah nak dekat 1KM. cetttt

Tapi satu benda yang kelakar kan, biasalah orang Malaysia cam kami kan jalan lembap kan. Acah-acah menikmati keindahan alam. Tengah jalan2 pusing belakang tetiba ada makcik Jepun. padahal sebelum tu takde sesape pon, and agak jauh la perjalanan kitorang.. Nampak tak betapa laju nya dorang jalan. Pastu dia potong kitorang and dah berdesupp ke depan.. Pehhh.. 

Dah tak larat nak sambung perjalanan, ktorang pon berpatah balik ke kawasan kedai2 Kyoto tu. And something miracle happened... :


It snowed!! Ko bayangkan pagi2 tadi panas terik (tapi sejuk la udara) pastu tetiba snow. Comellll sangat! Biase la, orang jakun kan, dah setahun tak main snow. haha


One of the tori gates


And I wonder how these Japanese ladies can withstand the cold with only Kimonos! Then I realised that their kimonos are thicker than the usual ones.



And suddenly, everything just turns white!

DAN, disebabkan snow terlalu lebattt, it really hindered our journeys. Yela, bila dah snow, traffic became much slower, everything was so slippery and wet, perut lapar gila, kaki aku pulak rasa macam nak cramp. So sudahnya balik ke hostel hahahaha..

Balik tu memang tidur jelaa. Lagi2 comforter dia ade heater en. So sedap dan panass.. 



************************

Previous post : Tokyo Day Tour

Next post : Osaka!

************************





Related Post

2 comments