Cara bezakan barang AP dan Ori

21:51:00

Assalamualaikum dan salam sejahtera,,

Memandangkan aku nak beli hp baru, mehla aku share sikit cara nak bezakan barang AP dan Ori..
Tau x ape die tu barang AP?

AP atau nama lainnya Authorized Product tu, die handphone jugak, kualitinya pun sama dengan original, tapi yang bezanya cuma barang-barang AP ni diedarkan oleh supplier handphone yang x diiktiraf company yang mengeluarkan handphone tu.

So, the first thing before you actually go and buy, make sure lah you all pergi ke company phone tu sendiri. Contoh nak beli handphone Samsung, pergilah centre die terus.. Banyak centre die kat Malaysia ni. Kalau nak beli iphone, pergi la ke Machines, Maccity and maybe a few others. (iphone xde centre di sini, authorised reseller ade lahh)

Tapi kalau dah xsempat, and andainya beli kat kedai phone kecil - kecilan tu, make sure la nombor siri kat phone korang and nombor siri di kotak handphone tu same. Kalau same tu, Ori la jawabnya, kalau x, maksudnya adela tu yang dia dh tukar serba sedikit..

Contoh :



haa gitula ghupo ehhhh..

Basic info tentang Ori set :

- Pengedar rasmi Nokia adalah Zitron, Avaxx dan i-Mobile.

- Pengedar rasmi Sony Ericsson adalah T-Choice, Grandtech, Midlands dan Thorus.
- First Mobile Group (FMG) adalah pengedar utama telefon bimbit Samsung.
- FMG memberikan warranty selama 18 bulan.
- Pengedar rasmi Motorola adalah Satellite Technics, Zitron dan MDM.
- Pengedar rasmi Siemens adalah Zitron dan FMG.
- Pengedar rasmi Panasonic adalah Zitron.
- Pengedar rasmi LG’s adalah Zitron.
- Kalau nak servis handphone, boleh pergi ke mana-mana service centre.
- 1 tahun warranty termasuk charger, bateri dan handsfree.
- Alat ganti tulen digunakan ketika membaiki telefon yang rosak.



 AP set :

- Selalunya di import di luar negeri dan dijual kepada pengguna
- Warranty bagi AP set adalah daripada syarikat tempatan seperti Final Choice, CSL, Nefion, Telstra, GTMax dan lain-lain lagi.
- 1 tahun warranty untuk hp dan sebulan untuk accessories seperti charger, bateri, handsfree dan lain-lain.
- Sekiranya telefon korang rosak, korang kena hantar ke tempat dimana korang beli handphone tu.


Underwater set :


- Barang - barang yang dicuri

- Set yang dimasuk tanpa membayar cukai
- Dijual dalam pasaran gelap

- 2nd hand yang di repair, pastu di upgradekan (or maybe die dah tukar serba sedikir di dalam hp tu) and dijual di kedai dengan harga yang lebih murah. So beware of buying recons stuff la (kawan aku dah terkena, macam kesian jugaklah, xleh nak access to google play la, xleh nak download sgt, kamera xbest, padahal S2 okay!)


So, itu saje tips untuk membeli handphone.. bawaklah orang yang pakar dalam menilik handphone agar tidak tertipu. Sekian terima kasih.. ;D






Related Post

0 comments