Bajet Trip ke Jogjakarta : Itinerary dan Bajet

07:58:00

 Assalamualaikum dan hi semua!


Alhamdulillah, baru sahaja pulang dari Jogjakarta. Pergi selama 5 hari 4 malam (20/4/2017 - 24/4/2017). Post kali ni, sesuai lah dinamakan sebagai bajet trip ke Jogjakarta Murah 
All in RM 688 termasuk tiket penerbangan pergi balik. Kalau tak termasuk, total cuma RM 438 jeeeee.

Untuk information semua orang, haritu rate hami tukar duit ialah I juta IDR = RM 336.50. Sedikit mahal, tapi takpelah nak buat macamana. Huhu

Jadi di bawah ini, saya ceritakan dulu secara ringkas apa itinerari kami dan bajet. Untuk membaca dengan lebih lanjut, boleh ikuti post-post bagi setiap tempat okay :)

  Day 1 (20/4/2017)

👉🏻 Tamansari 1 person 15000 IDR





👉🏻 Lunch di Olive Fried Chicken (supir belanja 10,000 IDR)


👉🏻 1340 Tiba di Kalibiru (Took one hour naik kereta)
5000 IDR Entrance fee untuk Kalibiru

Ada banyak spot untuk bergambar tapi kitorang naik spot 2 je untuk bergambar sebab yang lain tengah rehat pukul 2-3 petang.

Nak naik spot 2 harganya 10000 IDR

GAMBAR DI SPOT 2 (5000 IDR satu keping, minimum 4 keping kena ambik = 20000 IDR)




👉🏻 Borobudur
Harga tiket 260,000 IDR (adult)
tp saya dpt diskaun sbb bawa student card, so dapat harga 130,000 IDR.



Cah belanja makan di restoran SS 32000 IDR

💱 Total bajet today = 180,000 IDR (RM 60.57)

Day 2 (21/4/2017)
👉🏻 Bertolak 10 pagi ke Jurang Tembelan. FREE je nak ke Jurang Tembelan ni. Tak perlu bayar.


👉🏻 10 minutes dari Jurang Tembelan untuk ke hutan pinus. Entrance fee Hutan Pinus 2000 IDR





👉🏻 Ke Timang Beach. Bertolak pukul 12 dari hutan pinus tadi.
👉🏻  Makan lobster dulu sebab dah lapar
Harga 1 set ialah 550000 IDR (ada lobster, ikan bawal, sotong, air, nasi. Bahagi 4 so seorang 137500 IDR.)

👉🏻 Ke pantai timang dari kedai lobster perlu naik ojek
- naik ojek / nama lainnya motor, 50000 IDR pergi balik
(so pergi 25000 IDR, balik pun 25000 IDR)



- Naik gondola di Timang Beach 200000 IDR



Makan sate madura 16000 IDR.


💱 Total bajet for today = 405,500 IDR (RM 137.28)

Day 3 (22/4/2017)

👉🏻 Gunung merapi sunrise
3.45 am bertolak ke merapi
4.25 am sampai di kedai makan yang ada servis jeep
Naik Jeep, 450000 IDR untuk 1 jeep, bahagi 4, so seorang 112,500 IDR




👉🏻 Pulang ke kedai tadi. Breakfast pukul 8 pagi - 10 pagi siap karaok (free). Harga makan 83500 IDR total. Bahagi 4 so duit makan 22,000 IDR



👉🏻 10.15 bertolak ke candi ijo. Sampai 11.15 di candi ijo
-candi ijo 5000 IDR


👉🏻 Breksi clif (Bayar seikhlas hati tp ada fee parking 5000 IDR but supir dh bayar sekali)



👉🏻 12 p.m. Bertolak ke pasar Beringhajo untuk shopping



👉 Makan di Special Sambal Restaurant tapi branch lain, 16,000 IDR seorang




💱 Total bajet for today = 155,500 IDR (RM 52.33)

Day 4 (23/4/2017)

Harini tak ambil supir, so pergerakan slow sikit. Baring-baring dulu, then masak, pastu baring-baring lagi. 

Tiba-tiba, Mas Yana mesej i tanya tengah buat apa, sebab dia tengah free dan dia tengah bosan, so dia nak amik kitorg bawa pergi Malioboro for free.  😆

1530 : Shopping di Malioboro



Day 5 (20/4/2017)

0700 Bertolak ke airport. Supir ambil di hostel (free).
0830 Balik Malaysia yahoooo


Dengan Mas Den Yana, a.k.a supir kami


Supir 450,000 IDR untuk satu kereta (tak kira berapa orang pun) sehari. Kami ambil 3 hari je supir, so total ialah 1,350,000 IDR. Bahagikan tu dengan 4 orang, sebab kami berempat, so seorang bayar 337,500 IDR untuk Supir. Sangat recommended, sangat baik. I sakit tekak, dia belikan Strepsil, kitorang sakit perut, dia belikan ubat sakit perut, ada yang allergic makan seafood, dia belikan ubat allergic. Serious! Siap dia bagi free untuk ambil dan hantar ke airport, dan segala parking juga di bayar oleh supir. Please do contact Den Yana okay!

👉 Tiket Air Asia pergi balik RM 220
👉 Hostel, RM 25 per night. 4 days bersamaan RM 100

NOTES :
Dalam itinerary ada plan nak pergi Candi Prambanan, gumuk pasir dan Goa Pindul, tapi sepanjang di Jogja, ada hari pagi dan petang hujan. So terpaksa skip. Lagipun, sehari pergi tiga tempat pun dah penat gilaaa tak tahu lah macam jalan berbatu-batu padahal most of the time naik kereta / jeep / ojek. Haha

Satu lagi nota tambahan, sila bawa student card sebab boleh jimat separuh harga! Haritu dia ada juga cek untuk confirmation, Alhamdulillah lepas. Haha

Hostel yang kami duduk di Jogjakarta :

Hostel Backpackers 44




- RM 25 seorang untuk semalam
- Murah
- Toilet bersih
- Ada free breakfast, siap di hantar ke bilik lagi tau!
- 5 minit je berjalan untuk ke tempat shopping seperti Pasar Beringhajo dengan Malioboro


TOTAL BAJET :

1) Expanses (makan + entrance fees + gambar) = RM 250
2) Expanses + hostel = RM 350
3) Expanses + hostel + supir = RM 468
4) Expanses + hostel + supir + flight = RM 688


👉👉 TOTAL 5H 4M di Jogja RM 688.
Kalau korang dapat promo tiket flight RM 60 tu lagi banyak dapat saving! Overall, Jogja memang sangat best! Sangat recommended.

Haa begitu al-kisah trip bajet or trip murah di Jogja, tak boleh nak panggil backpack trip ke Jogja sebab kali ni tak backpack. Hahaha.




Untuk membaca post lain mengenai backpack di Jogjakarta :


Related Post

2 comments

  1. jogja memang best...kalau diberi rezeki lagi memang nak repeat lagi jogja..memang best!

    ReplyDelete
  2. Salam..saya bercadang untuk ke Jogja bln 9 ni..boleh x email contact no supir?
    ni email saya namk812003@yahoo.com

    ReplyDelete