Bajet Trip ke Jogjakarta : Itinerary dan Bajet

07:58:00

 Assalamualaikum dan hi semua!


Alhamdulillah, baru sahaja pulang dari Jogjakarta. Pergi selama 5 hari 4 malam (20/4/2017 - 24/4/2017). Post kali ni, sesuai lah dinamakan sebagai bajet trip ke Jogjakarta Murah 
All in RM 688 termasuk tiket penerbangan pergi balik. Kalau tak termasuk, total cuma RM 438 jeeeee.

Untuk information semua orang, haritu rate hami tukar duit ialah I juta IDR = RM 336.50. Sedikit mahal, tapi takpelah nak buat macamana. Huhu

Jadi di bawah ini, saya ceritakan dulu secara ringkas apa itinerari kami dan bajet. Untuk membaca dengan lebih lanjut, boleh ikuti post-post bagi setiap tempat okay :)

  Day 1 (20/4/2017)

👉🏻 Tamansari 1 person 15000 IDR





👉🏻 Lunch di Olive Fried Chicken (supir belanja 10,000 IDR)


👉🏻 1340 Tiba di Kalibiru (Took one hour naik kereta)
5000 IDR Entrance fee untuk Kalibiru

Ada banyak spot untuk bergambar tapi kitorang naik spot 2 je untuk bergambar sebab yang lain tengah rehat pukul 2-3 petang.

Nak naik spot 2 harganya 10000 IDR

GAMBAR DI SPOT 2 (5000 IDR satu keping, minimum 4 keping kena ambik = 20000 IDR)




👉🏻 Borobudur
Harga tiket 260,000 IDR (adult)
tp saya dpt diskaun sbb bawa student card, so dapat harga 130,000 IDR.



Cah belanja makan di restoran SS 32000 IDR

💱 Total bajet today = 180,000 IDR (RM 60.57)

Day 2 (21/4/2017)
👉🏻 Bertolak 10 pagi ke Jurang Tembelan. FREE je nak ke Jurang Tembelan ni. Tak perlu bayar.


👉🏻 10 minutes dari Jurang Tembelan untuk ke hutan pinus. Entrance fee Hutan Pinus 2000 IDR





👉🏻 Ke Timang Beach. Bertolak pukul 12 dari hutan pinus tadi.
👉🏻  Makan lobster dulu sebab dah lapar
Harga 1 set ialah 550000 IDR (ada lobster, ikan bawal, sotong, air, nasi. Bahagi 4 so seorang 137500 IDR.)

👉🏻 Ke pantai timang dari kedai lobster perlu naik ojek
- naik ojek / nama lainnya motor, 50000 IDR pergi balik
(so pergi 25000 IDR, balik pun 25000 IDR)



- Naik gondola di Timang Beach 200000 IDR



Makan sate madura 16000 IDR.


💱 Total bajet for today = 405,500 IDR (RM 137.28)

Day 3 (22/4/2017)

👉🏻 Gunung merapi sunrise
3.45 am bertolak ke merapi
4.25 am sampai di kedai makan yang ada servis jeep
Naik Jeep, 450000 IDR untuk 1 jeep, bahagi 4, so seorang 112,500 IDR




👉🏻 Pulang ke kedai tadi. Breakfast pukul 8 pagi - 10 pagi siap karaok (free). Harga makan 83500 IDR total. Bahagi 4 so duit makan 22,000 IDR



👉🏻 10.15 bertolak ke candi ijo. Sampai 11.15 di candi ijo
-candi ijo 5000 IDR


👉🏻 Breksi clif (Bayar seikhlas hati tp ada fee parking 5000 IDR but supir dh bayar sekali)



👉🏻 12 p.m. Bertolak ke pasar Beringhajo untuk shopping



👉 Makan di Special Sambal Restaurant tapi branch lain, 16,000 IDR seorang




💱 Total bajet for today = 155,500 IDR (RM 52.33)

Day 4 (23/4/2017)

Harini tak ambil supir, so pergerakan slow sikit. Baring-baring dulu, then masak, pastu baring-baring lagi. 

Tiba-tiba, Mas Yana mesej i tanya tengah buat apa, sebab dia tengah free dan dia tengah bosan, so dia nak amik kitorg bawa pergi Malioboro for free.  😆

1530 : Shopping di Malioboro



Day 5 (20/4/2017)

0700 Bertolak ke airport. Supir ambil di hostel (free).
0830 Balik Malaysia yahoooo


Dengan Mas Den Yana, a.k.a supir kami


Supir 450,000 IDR untuk satu kereta (tak kira berapa orang pun) sehari. Kami ambil 3 hari je supir, so total ialah 1,350,000 IDR. Bahagikan tu dengan 4 orang, sebab kami berempat, so seorang bayar 337,500 IDR untuk Supir. Sangat recommended, sangat baik. I sakit tekak, dia belikan Strepsil, kitorang sakit perut, dia belikan ubat sakit perut, ada yang allergic makan seafood, dia belikan ubat allergic. Serious! Siap dia bagi free untuk ambil dan hantar ke airport, dan segala parking juga di bayar oleh supir. Please do contact Den Yana okay!

👉 Tiket Air Asia pergi balik RM 220
👉 Hostel, RM 25 per night. 4 days bersamaan RM 100

NOTES :
Dalam itinerary ada plan nak pergi Candi Prambanan, gumuk pasir dan Goa Pindul, tapi sepanjang di Jogja, ada hari pagi dan petang hujan. So terpaksa skip. Lagipun, sehari pergi tiga tempat pun dah penat gilaaa tak tahu lah macam jalan berbatu-batu padahal most of the time naik kereta / jeep / ojek. Haha

Satu lagi nota tambahan, sila bawa student card sebab boleh jimat separuh harga! Haritu dia ada juga cek untuk confirmation, Alhamdulillah lepas. Haha

Hostel yang kami duduk di Jogjakarta :

Hostel Backpackers 44




- RM 25 seorang untuk semalam
- Murah
- Toilet bersih
- Ada free breakfast, siap di hantar ke bilik lagi tau!
- 5 minit je berjalan untuk ke tempat shopping seperti Pasar Beringhajo dengan Malioboro


TOTAL BAJET :

1) Expanses (makan + entrance fees + gambar) = RM 250
2) Expanses + hostel = RM 350
3) Expanses + hostel + supir = RM 468
4) Expanses + hostel + supir + flight = RM 688


👉👉 TOTAL 5H 4M di Jogja RM 688.
Kalau korang dapat promo tiket flight RM 60 tu lagi banyak dapat saving! Overall, Jogja memang sangat best! Sangat recommended.

Haa begitu al-kisah trip bajet or trip murah di Jogja, tak boleh nak panggil backpack trip ke Jogja sebab kali ni tak backpack. Hahaha.




Untuk membaca post lain mengenai backpack di Jogjakarta :


Related Post

75 comments

  1. jogja memang best...kalau diberi rezeki lagi memang nak repeat lagi jogja..memang best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak sana ambk supir tk? can share price and contact no?

      Delete
  2. Salam..saya bercadang untuk ke Jogja bln 9 ni..boleh x email contact no supir?
    ni email saya namk812003@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Maaf lambat reply. Ini number contact dia +62817261513 Mas Den Yana :)

      Delete
  3. Salam, boleh emailkan saya contact no supir? Saya bercadang untuk melawat Jogja jugak. Boleh emailkan ke amanda.nurshafeena@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Maaf lambat reply. Ini number contact dia +62817261513 Mas Den Yana :)

      Delete
  4. Salam, sis boleh bagi contac bila dah smpi sana? Amik travel agen berbaloi tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Maaf lambat reply. Ini number contact dia +62817261513 Mas Den Yana :)

      Delete
  5. Assalamualaikum boleh email kan saya contact no supir? Saya berancang nak ke jogja dlm masa terdekat ni. Thanks in advance;) email: aqmamusa8@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Maaf lambat reply. Ini number contact dia +62817261513 Mas Den Yana :)

      Delete
  6. salam. boleh emailkan saya no contact supir. email saya diyana_jasni@yahoo.com

    ReplyDelete
  7. Assalam sis. Info yg sgt berguna. Saya akan ke Jogja bln Mac thn hadapan. Boleh tak emelkan kepada saya no contact supir Mas Yana tu ke emel saya luqyan78@yahoo.com
    Terima kasih :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Maaf lambat reply. Ini number contact dia +62817261513 Mas Den Yana :)

      Delete
  8. Salam sis, sy akan ke Yogja pada akhir bln 7 nnti... Boleh x sy dapat contact supir Mas Yana... Ni email sy nooralholbisiah@gmail.com... Jasa baik sis sy amat hargai... Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Maaf lambat reply. Ini number contact dia +62817261513 Mas Den Yana :)

      Delete
  9. Salam sis . boleh saya dapatkan Contact No supir : Email pade saya fatehajdin@gmail.com

    ReplyDelete
  10. salam sis, boleh saya dapat no contact supir.. email pd saya bluepijot@yahoo.com

    ReplyDelete
  11. Salam. Boleh saya dapatkan contact number supir tu? farishara@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Maaf lambat reply. Ini number contact dia +62817261513 Mas Den Yana :)

      Delete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Salam... boleh tak sy dapatkan no supir? Kalau boleh nak mintak tolong emailkan kepada saya rahimadib57@gmail.com saya dahulukan dengan ucapan terima kasih yaa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Maaf lambat reply. Ini number contact dia +62817261513 Mas Den Yana :)

      Delete
  14. Salam boleh email no supir..mohon ye.
    haznur02@gmail.com

    ReplyDelete
  15. sy akan ke sana 10hb julai nanti..blog ni byk membantu..tak sabar nk pergi.haha

    ReplyDelete
  16. salam sis , boleh saya dapatkan contact number pak supir x? jaysamsuddin@gmail.com
    terima kasih sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Maaf lambat reply. Ini number contact dia +62817261513 Mas Den Yana :)

      Delete
  17. Salam sis, boleh saya dapat kan contact no pak supir. Harapk boleh emailkan ke nurafisha91@gmail.com . Thank you in advance . :)))

    ReplyDelete
  18. salam sis, boleh emailkan kepada saya no pak supir ke syaheeda95@gmail.com . thank youu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Maaf lambat reply. Ini number contact dia +62817261513 Mas Den Yana :)

      Delete
  19. salam sis,boleh emelkan contact no pak supir ke arissagee@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Maaf lambat reply. Ini number contact dia +62817261513 Mas Den Yana :)

      Delete
  20. Boleh emailkan no supir. nurulfarhanah87@gmail.com. Thanks.

    ReplyDelete
  21. nak no den yana boleh? timie6725@yahoo.com

    ReplyDelete
  22. Boleh emailkan no den yana? Email myain_farah@yahoo.com tq

    ReplyDelete
  23. hi.. can you share supir number.. tq

    ridzuanshafiee@gmail.com

    ReplyDelete
  24. salam sis boleh share kan no contact supir tu , atau boleh send ke email saya fanaeyfa93@gmail.com

    ReplyDelete
  25. Salam...
    Nak tanya itiberary ni buat sndri or supir yg suggest ye? Ada ctc no supir?

    ReplyDelete
  26. Salam..boleh.share kan nombor supir tu tak? Bercadang nak pergi bulan 10 ny..boleh hantar ke email saya sitizulaikhaalias@gmail.com .. thanks berkongsi itenary..pengalaman..sgt berguna..

    ReplyDelete
  27. As Salam. bole share x cara untuk contact supir. ni email saya boyleen2014@gmail.com . tq

    ReplyDelete
  28. Salam. Boleh sya dapatkan nombor supir pak yana. Emel sy azimahazmi87@gmail.com
    Terima kasih

    ReplyDelete
  29. Salam sis bole i dapat kan no supir , pak Yana tu tak? Bole e-mail Kn dekat sini Nadzirahyazid96@gmail.com.. TQ So much

    ReplyDelete
  30. hi sis,assalamualaikum. I really enjoy reading ur post. Im going to jogja dis sept. Boleh sy dapatkan contact pak supir tu, email sy serraazlin95@yahoo.com tq sis

    ReplyDelete
  31. Sis boleh share contact number supir mas yana?email saya aqua_tulip81@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  32. Salam, hi sis. Boleh emailkan no supir? fyfarashid16@gmail.com
    Thank you in advance.

    ReplyDelete
  33. السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ,

    Boleh emailkan contact number supir ke email nrzwn.wawa@yahoo.com

    Thank you in advance :)

    ReplyDelete
  34. hi..
    boleh minta nombor supir?
    email ke : nik90faizah@yahoo.com
    thanks :)

    ReplyDelete
  35. Hi...
    Blh minta no supir den yana?
    Email m.adzim@gmail.com

    ReplyDelete
  36. Assalam, bole share kan no contact Mas Yana pada email ita_adeq@yahoo.com , terima kasih

    ReplyDelete
  37. Hi boleh share no supir? raihanaabubakar@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Maaf lambat reply. Ini number contact dia +62817261513 Mas Den Yana :)

      Delete
  38. salam sis, bole email kan sy no supir tak? thanks
    saiyaf90@gmail.com

    ReplyDelete
  39. sis boleh emailkan saya contact number supir tak>

    nur_fathinah@ymail.com

    thanks sis

    ReplyDelete
  40. Hello..bleh tlg emailkan number contact supir tu..
    peamir@yahoo.com
    Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Maaf lambat reply. Ini number contact dia +62817261513 Mas Den Yana :)

      Delete
  41. sesiapa ada no supir den yana please inform. Please email,norhidayahibrahim1994@gmail.com Thank for helping.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Maaf lambat reply. Ini number contact dia +62817261513 Mas Den Yana :)

      Delete
  42. Assalamualaikum.. Boleh x mintak emailkan contact no supir.. Jazakallahu Khairan Kathira:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oopss.. redcassiopeiae@gmail.com

      Delete
  43. Assalamualaikum, boleh share nombor supir? emailkan di shahida.suhana88@gmail.com
    Terima Kasih Byk

    ReplyDelete
  44. Assalamualaikum, boleh share nombor supir? emailkan di shahida.suhana88@gmail.com
    Terima Kasih Byk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Maaf lambat reply. Ini number contact dia +62817261513 Mas Den Yana :)

      Delete
  45. assalam.. boleh emailkan sy no supir tu.. tq.. nurulizzatirozalan@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Maaf lambat reply. Ini number contact dia +62817261513 Mas Den Yana :)

      Delete
  46. Salam sis. boleh emailkan contact supir tu at syazliyana812@gmail.com tq sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Maaf lambat reply. Ini number contact dia +62817261513 Mas Den Yana :)

      Delete
  47. Assalam sis,Supir tu leh tlg carikan asrama tu ke? Means supir akan tggu kat airport or mcmn? Sy plan nak ke sana juga. Harap sis dpt share pkra tu.

    ReplyDelete
  48. salam sis, nak tnya duduk hotel 1 je atau tukr2..terima kasih

    ReplyDelete
  49. Kini Anda tak perlu khawatir urusan transportasi ataupun Pakej Pelancongan ketika liburan di Yogyakarta :

    Package Yogyakarta
    Duration : 4D3N
    • Temples Tour (Borobudur, Prambanan, Ratu Boko, Plaosan, Ijo, Arjuna)
    • Hutan Pinus (Pinus Asri, Pinus Pengger, Rumah Hobit, Watu Goyang)
    • Caving (Jomblang, Pindul, Sriti)
    • Pantai (Timang, Wedi Ombo, Siung, Parangtritis)
    • Gumuk Pasir
    • Malioboro
    • Water Falls (Kedung Pedut, Sri Getuk, Kedung Kandang)
    • Kalibiru
    • Bukit Sunrise (Mangunan, Jurang Tembelan, Mojo, Panguk Kediwung)
    • Dieng (Sikunir, Sikidang, Telaga Warna)
    • Historical palace (Kraton Yogyakarta, Tamansari, Alun-alun)
    __

    INCLUDE :
    ✔ Transport Selama Perjalanan
    ✔ Tiket Masuk
    ✔ Insurance
    ✔ Hotel Acomodation at Yogyakarta
    ✔ Cave Tubing Pindul
    ✔ 4WD Jeep Willyz Merapi
    ✔ Driver, Minyak (Bensin), Parking
    ✔ Mineral Water

    EXCLUDE
    ❎ Flight
    ❎ Airport Tax
    ❎ Gondola Ride at Timang Beach
    ❎ Tipping
    ❎ Makan
    ❎ Pengeluaran Pribadi
    __
    __
    Cuti Cuti Yogyakarta menyediakannya untuk Anda, baik untuk budget travel ataupun paket menarik lainnya. Tentunya dengan kenyamanan dan kualitas layanan yang terbaik.
    Hubungi kami di :
    Phone Whatsapp : +62811 264 2117
    Email : cuticutiyogyakarta@gmail.com
    Instagram : @cuticutiyogyakarta
    Facebook ; cuti cuti yogyakarta

    ReplyDelete
  50. mmm tiket flight booked awal ke? mksdnya bila ada promosi or sebulan sebelum?

    ReplyDelete
  51. Assalamualaikum maaf saya bertanya, utk student card, tu malaysia punya ke indonesia punya? N satu lagi, utk gondola, 200k utk local or international?

    ReplyDelete
  52. Assalammualaikum...salam kenal, jogja memang seronok untuk percutian. Selain mas Yana ada pula pak_praz kalau nak sewa kereta pusing2 jogja dan sekitarnya. Sila contact +6281316999250, ramah, sabar dan bersahabat

    ReplyDelete
  53. BESTNYA...BOLEH MINTA NO SUPIRNYA TAK..PLAN NAK PI JG LA

    ReplyDelete
  54. haiii...boley share iti...no contact supir....

    ReplyDelete