Cara nak apply Australian VISA online

13:21:00

Hi semua. Fuh lama betul saya tak update. In sha Allah in a few weeks saya akan ke Perth, Australia (again). Kali ni bukan saya yang nak berjalan, tapi saya pula jadi tour guide. Alhamdulillah rezeki.

Saya sekarang ada buat tour guide ke :

Australia : Perth 
Korea : Busan - Seoul - Nami Island
Jepun : Tokyo - Kyoto - Osaka

Semua pada harga murah-murah je in sha allah. Kalau nak request boleh email :

alleydae@yahoo.com 

Oklah itu kita bincang nanti. Berbalik pada isi kini, nak pergi Australia sudah tentu kita perlu buat VISA. Tapi Visa di Australia ni advance sikit, dia di panggil as Electronic Visa. So no more printed VISA and all that.


Ada banyak option untuk buat Visa untuk Australia ni. Antaranya :

1. Pergi Australian embassy sendiri
2. Buat melalui agent-agent
3. Buat sendiri online

For me it doesn't matter la u nak buat guna agent or online, but for now I nak ajar cara untuk apply online. (Saya baru je lepas buat Visa sendiri ni sebab tu semangat nak buat demo hehe)


Pergi ke website www.easyETA.com

Bawah ini website dia. Very reliable and trustable. Dah banyak kali dah buat guna web ini :)


Okay scroll ke bawah sikit untuk cari butang 'Apply Now'


Boleh mula mengisi. Nampak tak ada tab kat bawah tu yang tulis

1 Visa    |      2 Visas      |      3 Visas      |       4 Visas

Itu untuk berapa orang yang nak apply Visa ni. So korang klik je. Paling banyak dia boleh buat dalam satu masa ialah 4 Visas je.

Contoh macam saya, saya nak buat untuk 6 orang. So awak klik kat tab untuk 4 Visas tu je. Lepas dah habis buat pembayaran semua baru buat untuk lagi 2 orang. Okay? :)



Fill in the form yang disediakan. Make sure isi betul-betul ye.
Kalau tak faham, tak reti, pening pening lalat sikit, klik je kat butang passport help tu, nanti akan keluar camni :



Yang buat saya nak tergelak bila terbaca kat bawah ni :


Ha uols, pangkat Dato' Datin, Tan Sri semua itu tak bernilai pon di Australia. Jadi tak perlu isi semua tu. Haha

Oh ye bin, binti pon tak payah.

So contoh dia cam bawah. My full name is 
Nurul Huda Binti Mukhtar


So tak perlu binti, tulis je 
Surname (nama ayah) as Mukhtar, 
First name Nurul, 
Middle name Huda

Senang kannn

Dah siap semua boleh la pergi bayar. Saya tak guna kredit kad pon. Guna debit CIMB Kwik je, mudah.


Yeay dah siap. Don't worry, kalau rasa macam ada salah-salah taip ke apa, kat last page dia bagi kita betulkan apa yang tersalah tu.

Lepas tu akan dapat email sebagai bukti pembayaran and all. Boleh print sebagai evidence. Taknak pon takpe. Sebab electronic kan. Pegawai kastam cuma check kat komputer dia je. So don't worry k..


Much love,
Miszdae 

Related Post

7 comments