Frequent Question and Answer

23:39:00

*Terlebih dahulu, post ini merupakan post yang tidak formal, oleh itu terdapat campur-campur bahasa Inggeris dan Melayu. Yang penting, mesej sampai*




Frequent Questions people ask me are :



1. Tak bahaya ke? Bukan ke Palestin tu asyik berperang ke? Kalau pegi sana nanti takut mati kena tembak.

First of all, Palestine tak semua tempat berperang. Gaza yg tengah perang, while tempat yg aku pergi is Baitul Maqdis Jerusalem, Hebron and some other places which are far from Gaza. Second, mati di mana-mana. Kat Malaysia sendiri pon boleh mati because of accident and others.
Third, wouldn't it be an honour to die in Palestine? Negara yg penuh barakah.

2. Kalau pergi Palestine, bukan ke kira support yahudi ke sebab kena bayar VISA kat israel?

To me, depends to our niat la. Memang ye, bayar visa around 50 USD kt israel, but kita boleh sedeqah ke rakyat Palestine more than that. Dpt tolong boost ekonomi dorg by membeli their products, dpt derma ke masjid2 dia, dpt memberi kekuatan dan sokongan dri segi physical n moral kepada mereka. Fikir-fikirkan.

3. Tak pe ke pergi Israel?

I don't think it is wrong going to Israel. In fact, sebagai seorang muslim, kita tak iktiraf pon israel sebagai negara. Israel itu ialah Palestine. Dia rampas Palestine dari org2 Islam. Dan sayangnya memang banyak tempat bersejarah ada dalam 'israel'. Kita pergi untuk mengetahui sejarah islam. Nak kata support diorang, I don't think so selagi kita tak membeli belah kat dorang la. Ala, kat Malaysia kita beli mcD, dan jenama2 yahudi, secara tak langsung dah support dorg juga pon.

Utk pergi Israel, passport kita memang tak akan di cop sbb kita takde hubungan diplomatik ngn dorg. Oleh itu kita akan dapat pass permit dan kena simpan pass tu elok2. Once dah dpt permit, we can go anywhere, Palestine or Israel. Except Gaza.

4. Ada apa je kat Palestine?

Masya Allah, kat Palestine, memang banyak sangat sejarah Islam, kisah2 nabi, kisah perang, kisah kiamat, semua di Palestine. Besttt sangattt. Aku ni jujurnya memang tak minat sirah masa kat sekolah sbb emm... Yela taknak salahkan sape2 la except diri sendiri. Haha. Tp bila dpt dtg sendiri, dpt tengok sendiri memang best sangat.

Rasainya sendiri dgn melawati Palestine :)



😍

Related Post

0 comments