LARANGAN POST GAMBAR TIKET FLIGHT

08:52:00

Salam readers. Alhamdulillah, semakin hari semakin ramai pembaca blog saya. Semoga menjadi manfaat untuk anda semua.

Ni haa, Missdae nak warning kat travellers sekalian, 

JANGAN SESEKALI  POST  GAMBAR TIKET FLIGHT 
ke dalam mana2 social media kerana ia amat berbahaya!

Post gambar tiket flight ni bahaya! Bahaya post gambar tiket penerbangan! Ahhh sama la tu, at least u get the idea.. Sebab apa? According to Tecnology security expert, Brian Kerbs, info yang ada di boarding pass seperti Nama penuh korang, asal, destinasi korang, nomber ID frequent flyer and barcode tu boleh digunapakai oleh hackers or orang2 yang digelar sebagai 'cyber thieves'..


Contoh tiket flight yang mengandungi info2 penting

Diorang ni boleh ubah travel itinerary korang, or gunakan nombor ID frequent flyer korang tu utk access details booking2 flight korang yang lain. Orang2 ni boleh tahu future plans korang, ke mana korang nak travel dengan hanya access korang punya account Frequent Flyer je. hussh seram. Cuba bayangkan, stranger ni duduk sebelah kita dlm flight, anggap macam takde pape berlaku, bila sampai2 airport, dia panggil gang dia untuk kidnap kita ke. Oh my serammmmm

Menurut Paul Sim pula, (beliau merupakan penganalisis keselamatan sistem dan jaringan) barcode yang ada kat tiket flight tu boleh menyebabkan hackers ni dapat tahu segala info peribadi korang, seperti alamat rumah, nombor telefon dan lain-lain.

Takut juga, andainya satu hari nanti hackers ni dah ubah itinerary semua dan gunakan boarding pass kita untuk travel tanpa kita sedari. 

Jadi, solusinya, 

1. Jangan post gambar plane ticket korang tu
2. Lepas dah guna, sama ada simpan elok2 di rumah, atau koyak-koyak kan dia 

Semoga membantu. Don't forget to share this article to warn others! 

Related Post

2 comments