Pendakian Penuh Bermakna : Mount Seorak

13:47:00

Mount Seorak, Korea


[Gambar kenangan]

Sekiranya anda mengunjungi Korea, antara destinasi yang wajib anda pergi ialah Mount Seorak. Kenapa? Sebab kita nak bersorak kat atas gunung tu. Eh.

Perjalanan daripada Incheon Airport ke Gunung Seorak ni  mengambil masa lebih kurang 3 jam. Untuk sampai ke sini, anda ada dua pilihan :

1) Naik bas ekspres
2) Naik subway

Cadangan saya, baik awak ambil naik bas ekspres. Tiket boleh beli di kaunter2 bas dekat airport je.

So bermulalah perjalanan kami ke Seoraksan. Make sure dah buang air siap2 ye, sebab bas ekspress takde istilah berhenti2, so ko tahan la sampai 3 jam.

Setelah tiba, korang boleh menaiki kabel car untuk ke check point atas tu. 


Sorry lighting overly exposed pulakk



Pendakian *dengan kabel car* bermula






Subhanaallah. cantikkan??? Salji menutupi gunung. Macam kat Switzerland.

Dah sampai ke puncak, kite boleh la mulakan pendakian kita. Ada tangga2 yang disediakan. Kira2 dalam 800 steps juga nak menuju puncak. *Mesti automatic korang nynyi lagu AF kan hahaha*





Orang jakun, jalan sikit nak posing *padahal penat* hahaha








Setelah tiba di puncak. Cantikkan?? Subhanaalah maha Puji Allah. Oh ye, nak ingatkan, make sure pakai kasut yang tak slippery eh. Sebab kat atas kan sejuk, banyak ice jadi boleh membawa maut lagi2 kalau tengok kat sebelah tu gaung. So be careful!








Ambil gambar pakai iphone 5 je tapi cam cantik pulakkan hahahaha. Lepas dah puas posing, so kitorang pun turun la balik. Dan saljinya yang tebal hingga menutupi lutut! hahaha










So, pada yang minat nak bergambar2 di gunung, silalah datang ke Mount Seorak. Gunung ni, takdelah tinggi sangat pon, the third highest mountain di South Korea je pun. Tapi worth the view la!

Dah sejuk2 tu boleh la beli buah berangan yang panas lagi sedapppp..

Related Post

5 comments

  1. Wahh syoknya berjalan .. uhh gambar last tu .. pertama kali tgk tu ... err gambar lain pun pertama kali gak .. hehehee...

    Salam kenal dari Sifu Blogger Malaysia - hasrulhassan.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. syok. thank you sifu blogger malaysia :)

      Delete
  2. woww..teringin gak nk smpai sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. cepat2 air asia tgh promo tu pergiiii jangan tak pergi....

      Delete
  3. Hai awak! Mount seorak tu memang everytime ada salji ke atau mmg ada time winter je? I tringin nak ski next year! Oh and awk pergi korea tu all in budget berapa sekali flight tix?

    ReplyDelete