ASEAN PASS Berbaloi ke?

13:35:00

Hi semua. Harini nak share tentang berbaloi ke beli AIR ASIA ASEAN PASS ni?????


Pada mulanya, aku memang ingat berbaloi, hampir nak terpedaya dan hampir nak terbeli. Tapi lepas review2 blog semua, dan kini aku pulak nak review, aku rasa macam ...... Okay taknak cakap, korang fikir sendiri.



Tapi sebelum itu....



Apa itu ASEAN PASS?



Asean pass ni, kira macam tiket yang korang beli, tapi menggunakan sistem kredit untuk ke negara2 di sekitar Asia seperti :

Kemboja
Malaysia
Singapura
Vietnam
Indonesia
Thailand
Filipina
Brunei
Singapura
Laos
Myanmar

Ada 2 jenis Air Asia Asean Pass, satu yang murah, satu yang mahal sikit lah. Dan menurut review yang aku baca2, baik ambil yang murah sebab yang mahal punya takut kita membazir mcm tu je.


Perbezaan murah dan mahal ni pulak berapa lama tarikh tiket tu valid dan bilangan kredit dia. 

Perjalanan 1 kredit :


Perjalanan 3 Kredit :





Mengikut Air Asia, kredit boleh digunakan camni :


Which I find it totally a crap as it is like soooo limited. Jadi, aku ada la cuba work out few steps untuk pergi banyak negara dengan menggunakan kredit yang sikit.

10 credits : KL --> Vietnam [1] --> Bangkok [1] --> Medan [1] --> Bangkok [1] --> Mandalay [1] --> Bangkok [1] --> KL [3]

dalam [  ] ialah bilangan kredit

Mengikut kiraan aku tu, banyak la sikit negara yang boleh cover, tp kira2 tu baru 9 kredits dan 1 lagi mereput aje....

Kalau korang perasan, kebanyakan destinasi bermula dari Bangkok. Sepatutnya KL la kan tp KL punye routes semua tak best!

Satu lagi, ASEAN PASS ni juga tak bagi korang fly the same route more than once. Maksudnya ...

Contoh :

KL - Bangkok
Bangkok - KL

Pastu tetibe korang cam nak pergi Bangkok lagi dari KL. memang tak dapat la ceritanya.

Unless korang buat cam Bangkok - Mandalay - Bangkok - Medan Haa cam tu ok lahh

But before that, yang ni aku quote dari blog Tommyooi.com tauu. 
Aku rujuk blog dia dan blog2 lain dan aku hanya membuat kesimpulan di sini aje menurut pemahaman aku.

Perbezaan beli AIR ASIA ASEAN PASS dan beli tiket tanpa ASEAN PASS :


AirAsia Pass 



Harga Total dengan AirAsia Pass  : RM499 (Pass Price) + RM476.29 (Airport Tax) = RM975.29

Beli asing :




Harga beli asing : RM1,377.85
Jumlah dapat disimpan : RM1,377.85 – RM975.29 = RM402.56 (29.5% discount)
Ini adalah hasil pengiraan Tommy Ooi and I really appreciate it so much.

Okay dah faham setakat itu? So maybe lah korang rasa cam 'berbaloi jugakkan tiket ni'.


Tunggu dulu.. baca lagi .... 


To summarise, aku list kan je kelebihan dan keburukan pass ini.

Antara kelebihannya:

- Harga kredit tetap dan tak akan terpengaruh dengan perubahan harga tiket penerbangan.

- Murah

- Jika bijak menggunakannya, korang pasti can get the best out of it la.

Antara benda yang perlu difikirkan (bukan nak cakap keburukan lah)

- Sistem ini tak gerenti pon korang akan dapat tarikh yang korang nk book sebab tarikh sangat terhad!

- Pass ini juga sangat terhad destinasinya. Kena pening2 kepala dulu kira kredits utk dapatkan best route itu pon ada kredit yang CONFIRM akan burn macam tu je

- Harga tiket asean pass tu TIDAK TERMASUK SEGALA JENIS CUKAI

- Harga tiket tidak termasuk segala jenis Add Ons

- Route boleh redeem sekali je macam yg aku dah mention awal2

- Masalah pembayaran yang tak berkesudahan



Jadi.... 

Jangan biarkan hidup anda dipenuhi misteri. Fikir masak2 dlu. Itu saja, good luck everyone!

Related Post

0 comments