Melancong di Kemboja. Apa yang menarik?

18:50:00

Hi semua. 

Harini nak share la ape yang best sangat melancong di Cambodia. First of all, memang jarang-jarang betul orang nak melancong ke Kemboja. Rata-rata orang Malaysia suka pergi Vietnam, Indonesia, Thailand untuk 'bershopping'. Tapi tahukah anda sebenarnya shopping di Cambodia pon MURAH GILA. OMAIGOD HEAVEN AND SUGAR OF SHOPPING! Tapi ni khusus kan kepada ibu negara diorang iaitu Phnom Penh la.


Antara benda best untuk ke Phnom penh :



1) SHOPPING MURAH.



Kat sini paradise of shopping. Why? Sebab ada banyak gila market. Kat Phnom Penh je ada more than 5 markets antaranya ialah :


  • Central market - Kat sini kalau korang minat barang2 Hiking amat recommended sebab dia jual kasut jenama SALOMON for $35 only! Bag2 hiking pon murah around $5 ke atas
  • Russian market - Kat sini, heaven beli barang2 elektronik. Kalau ko nak borong handphone AP yg murah2 memang kat sini. Besttt rambang mata. Nak beli memory card ke ape ke mmg murah. Jauh lagi murah dari Malaysia! Kat sini pon kitorang borong baju2 souvenir for $2 only.

  • Night market - Ni cam lebih kurang pasar malam dia. Tapi fokus kepada baju-baju dan lain2. Kat sini pon super duper murah. Aku syak orang2 yang jual baju kat Malaysia memang borong kat Kemboja agaknya.

  • Pencil market - Yang ni tak sompek nak pergi hahaha.

2) MEMBUKA MATA

Serious tak tipu, melancong ke sini buat kita lebih berterima kasih menjadi rakyat Malaysia. Bersyukurlah kita bahawa negara kita masih ramai yang mampu meskipun ramai merungut GST. Dalam merungut, rakyat Malaysia juga antara negara yang ramai obese. Hmm.. Kat sini, even anjing pon kelaparan cam sedih sangat. Budak2 pon ramai yang mengemis dan majoriti kurus keringgg..



3) BANYAK ATTRACTIONS


Antara attractions yang WAJIB pergi ialah :

  • Toul Sleng - Sekolah yang menjadi pusat mendera rakyat.


  • Killing Fields - Lepas dah kena dera, dorang beramai2 dihantar ke sini untuk dibunuh.



Actually, kitorang memula tak thu pon dalam bangunan belakang kitorang tu ada banyak gila tengkorang. Huuuuuu

  • Fishing Village (iaitu perkampungan orang Melayu Cham)
  • Royal palace
  • National Museum
  • Silver Pagoda
  • Indepence Monument


  • Jalan sepanjang Sisowath Quay
  • River cruise di tasik Tonle Sap
  • Masjid di Phnom Penh

Basically, kat sini memang banyak berkaitan sejarah, tapi pergi jela alang2 dah sampai kan.





Jangan lupa try cycling pusing bandar Phnom Penh hanya $2 sehari.


dan naik tuktuk Kemboja. $20 sehari kongsi 5 orang.


Last sekali, dapatkan urutan traditional negara dorang iaitu Khmer Massage for only $4 for 30 mins. Hehe..

Watch my travelogue on Youtube :)



Link : https://www.youtube.com/watch?v=iiKHYNrjkPQ










Related Post

6 comments

  1. Tq info...kjp lg terbg ke pp 4h 3m..try trvel solo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga dipermudahkan perjalanan 😊

      Delete
  2. Perkongsian yang sangat menarik...bermanfaat untuk mereka yang bercadang ke sana...

    ReplyDelete
  3. boleh dpt kan iti betul2 n baget

    ReplyDelete
  4. Entri yang menarik! Saya pun baru lepas pergi Siem Reap-Battambang-Phnom Penh tanpa ejen. Masa pergi Phnom Penh lupa nak pergi ke Masjid. Dah plan tapi boleh pulak lupa.. Rugi rasanya.. Bagi saya yang paling menarik masa pergi Phnom Penh ialah River Cruise di Tasik Tonle Sap.. Dapat rasa angin petang dan dapat tengok matahari terbenam.. rindu rasa nak pergi sana balik.. :P

    ReplyDelete