Macamana nak book hotel tanpa credit card?

21:45:00

Hi semua. Apa khabar?

Sekarang ni semua orang tengah berpusu-pusu nak travel ke luar negara. Jiwa itu bagaikan berkobar2 untuk travel. I need a vacation right now! Haha. Tapi nak travel pon, mesti kena ada persiapan ye idok? Paling penting ialah tempat stay. Jadi aku nak ajar lah cemana nak book hotel without credit card. I know yang some of you guys are still young to even own a credit card. So do I. 

After endless of research, I finally found the way. And sebab aku pon tak nak korang menyusahkan diri research2 bagai, jadi aku pon nak memudahkan kerja korang, so follow aje steps di bawah. Okay? For those yg dah baca ni, please please please jangan copy paste and make it as if this is your own writing. Please at least acknowledge my endless research ni :'(


1) Open yourself a CIMB BANK or a MAYBANK account. I prefer CIMB as it is easier and convenient. Tak kisah la CIMB jenis apa pun, like mine is CIMB Islamic. Yang ni tak penting pon.

2) Okay for your information, dah ade account CIMB ni tak bermakna korang dah boleh start beli barang2 online. Nope, request terminated. Haha. For this, aku suggest korang buat CIMBKWIK. Ape dia CIMBKWIK? Dia ni debit card tapi boleh jadi credit card. So segala urusan online dia boleh settlekan. Tak perlu ade Credit card dan tak perlu terbeban dengan hutang. Tahukan beza debit and credit? Debit ni dia terus tolak dari account. So aku suggest korang sediakan duit cukup2 untuk ditolak khas untuk hotel yang korang nk book tu. Yela kita tak tahu kan mana tau orang amik kesempatan ke apa.


1. So... Macamana nak buka CIMBKWIK ni? Okay first, pergi ke website CIMB la of course. Click gambar card hitam dalam bulatan tuh.



2. Then tekan sign up now. Isi semua info sampai habis. Then dia akan minta korang bayar RM10 untuk duit card, dan dia akan suruh isi kan duit dalam account KWIK korang tu. So isi la memula dalam RM20 ke kalau nak cuba try test dulu kan.



3. Nanti lepas habis sign up, korang akan diberi 

Account No : 5577565416320583 
CVC2 Number : 351 
Expiry date 18/10

Ini semua CONTOH dan number rekaan ye. Jangan try2 pulak! 

Jadi, itu lah butir2 penting untuk urusan online korang. Simpan, capture screen or whatever. BAHAYA KALAU ORANG LAIN TAHU SEBAB DIA BOLEH SENANG2 GUNA.

Sekarang dah ada benda2 ni camne nak book hotel pulak?

Haa ni la part best. Pergi la memana hotel website. Contohnya Agoda.com




Pilih la antara PAY NOW or PAY LATER. Dua2 boleh digunakan untuk CIMBKWIK ni, takde masalah. Bezanya klu ko rasa ko tak confirm nak stay kt hotel tu and agak2 ko akan cancel booking di kemudian hari, tapi nak juga book just in case takde hotel lain pilihan hati, click PAY LATER. Kalau ko memang confirm and duit pon mencukupi dalam account, dia akan terus tolak la duit dari account. Kalau ko pilih pay later tu, nanti dalam a week before nak stay kat hotel tu dia akan minta la bayaran. Before booking dia akan state siap2 bila bayaran akan ditolak dari account. So make sure duit mencukupi la by the time tarikh tu nak sampai.

Isi sebijik macam details yang korang dapat utk card korang tuh dalam ruang2 kosong itu. Oh ye CIMBKWIK ni ialah MASTERCARD. So pilih Mastercard tu. Country of course la Malaysia. Card Holder tu Nama korang lah. Which bank tu buat jela CIMB or CIMBKWIK.

itu je. Selamat mencuba dan good luck. Hope it helps! :)






Related Post

29 comments

  1. Good info shared.
    Mula-mula confuse juga pasal CIMBKwik ni. Bermanfaatlah utk sesapa yang nak booking hotel tanpa kad kredit tu.

    - Zaleha Awaluddin -

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah bermanfaat sangat. lepas ni nak shopping online pon guna cimbkwik je senang hehe. thanks for reading! :)

      Delete
  2. Kalau macam airbnb ke agoda ke kan. Dia akan tolak cc bila kita dah check in. Takpa ke kalau kita kasi no cc tu. Tapi takda duit dalam tu? Nak book hotel kat jpn. Tapi mahallll sangat tak mampu lagi skrg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xpe.. Kalau xde duit skrg, choose option pay later tu.. Kite isikan credit card details kite nnt dia tolak masa tarikh yg ditetapkan. Time tu kena make sure dh ade duit la dlm acc..

      Delete
    2. kalau tekan pay later, currency berubah x..kan currency turun naik..and mostly dia akan tunjuk bayaran dalam rm..so kalau buat pay later, bayaran dalam rm tu akan berubah x masa nak bayar..sori..first time nak pakai bayar terus ke airbnb sebelum ni bayar time jumpa pemilik je

      Delete
    3. So far mmg harga dia sama. Cuma normally dia akan charge fee for currency exchange la around 1-5 USD

      Delete
  3. Tumpang tanya, nnt cimbkwik tu dpt kad ke kat kte? Tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes dear, dia akan send kat rumah. :)

      Delete
  4. kalau tak bukak cimbkwik tak boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau x buka, and guna bank kte biasa je tak lepas. Melainkan klu ade credit card or ada other debit cards yg lain

      Delete
  5. hi nak tnya, sy dah ade acc kwik..yg tu lain ye dgn kwik card ni?

    ReplyDelete
  6. nak tanya. kalau kita booking hotel pakai debit card, booking reference tu nanti dia state tak dalam cimbclicks transaction?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada dear. Every transaction kte buat mesti dia ada booking reference :)

      Delete
  7. Nk tnya Klau buat kwik tu bole transfer wet Dr saving account ke kwik tu ke? Then nti agoda tolak Dr akaun kwik ke atau dia bole tolak Dr normal account if amount dlm kwik xckup?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena transfer duit dulu dlm kwik from saving account. sbb ini debit. agoda tak akan kacau saving account sbb details yg kite berikan ialah kwik bukannya savings. kwik ini kiranta satu account yg lain :)

      Delete
  8. Nak tanye..kalau mcm kite late check out hotel then kite akan dicaj rm20 bagi 1 jam(contoh)..kalau yg die caj tu boleh ke pakai kwik...ke cash pun diterima

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya pakai cash pon boleh :)

      Delete
  9. Info yg sgt2 membantu....tqvm dear

    ReplyDelete
  10. Info yg sgt2 membantu....tqvm dear

    ReplyDelete
  11. sorry nak tanya, apa beza cimb click & cimb kwik ye?

    ReplyDelete
  12. Info yang sgt berguna. Terima kasih banyak banyak 😁

    ReplyDelete
  13. Info yang sgt berguna. Terima kasih banyak banyak 😁

    ReplyDelete
  14. klu kita nk beli tiket flight boleh kne guna cimb kwik ni?

    ReplyDelete
  15. Klo maybank pula cmne ye..lpas2 nj tnye skit klo xni bli online tix ktx tp nk bli kt station trus nk g kaunter mne ea?? tq
    Fazielah_15@yahoo.com

    ReplyDelete
  16. Salam. Kalau buka acc Maybank pun guna steps yang sama ya? Terima kasih.

    ReplyDelete