Side by Side Comparison iOS6 VS. iOS7

14:08:00


Assalamualaikum..

Hi semua.. Okay mungkin agak ketinggalan la, tapi harini saja nak share dengan awak semua tentang perbezaan iOS 6 n iOS7. Saya dah lama update ke iOS 7.0.2 cuma tak berkesempatan nk update di Blog pula. hihi.. Oh ye, sekarang dh ada i0S 7.0.3 So, bolehlah kalau nk update lagi.. wink3


Ini antara perbezaan-perbezaannya.. Yang belah kiri semua iOS6 dan belah kanan semua iOS7 okayy (^^,)

MULTITASKING

Kalau dulu tekan butang bulat tu dua kali and boleh dpt multitasking kan.. Kalau nak stop app tu kena tekan pangkah. Sekarang apps2 tu kte swipekan ke atas je utk stopkan dia. Ewahh

   
   


 LOCKSCREEN

Kalau dulu locksreen ada butang utk kite slide ke tepi, sekarang the whole screen klu swipe ke kanan dh boleh bukak dh






LOCKSCREEN PASSWORD

Up until now, I still don't like the new locksreen password.




CALENDAR


      


 SETTINGS







MESSAGES

Major drawback, the tone is soo arghhh tak menarikkk.
Cuma bezanye skrg kite dh boleh tau exact time utk setiap message yg kite hanta, so tu okla..

     

CALL / DIAL KEYPAD
                                   
   



CAMERA

Camera skrg best sbb kalau kte tekan butang tengah tu lama2, dia boleh amek gmbr byk2 at the same time.. and one more thing, camera skrg pun ade layout khas utk instagram tu.. so xyh la nk crop2 bagai dh. hehe


         




CAMERA ROLL / GALLERY

Gallery in iOS7 pun best juga sbb kite boleh tgok yearly pictures and stuff.


     



NOTES


In conclusion, I still love iOS6 sbb bg sy, yg dulu punye lagi cantik la in many aspects. Skrg macam plain white and it is like, BORING. 

Tapi sekarang pun bestla jugak sbb dia dh upgrade byk benda. Lepas ni nk update 7.0.3 pulak :)



Related Post

0 comments