Bela Arnab

11:29:00


Assalamualaikum..

Hai semuaa!!! Hari ni nak share cara nak bela arnab.. Okay setakat ni, sy ada 2 ekor arnab, jenis : New Zealand Rabbit. Okay, arnab ni, orang yang bagi kat saya, tp dkt pasaran, roughly around RM 35 utk Jantan, RM 40 utk Betina..

Okay nampak x bulunya yg putih gebu disebalik pokok2 tu? Haha, itulah namanya baka New Zealand. Konon cm salji gituuu.. Arnab sy pun matanya merah.. Orang salu anggap mata merah ni jahat, tp xpon sobonanyo.. Tandanya dia ALBINO tp den tengok, sihat walafiat je even albino ponn..



MAKAN :

Makanannya, sy bagi dia mkn pallet dibuat dripada Alfafa.. Kadang2 sy bg jugak makan buah2an n sayur2an tp xdola byk.. Kalau bg mkn buah byk2 nnt dia terlebih gula, and therefore jadilah obese.. tp sy rasa kalu nak bg pon, lepas tu lepaskan dia kat padang okla kot, so that dorg dpt exercise.



Contoh pallet yang sy bg.. sy beli seguni around RM20 xsilap.. lebih baik la sbb murah. berbanding beli kt jusco yg harga rm 7 utk 3kg camtu. mahalllll..



BAHAN BUANGAN :



Kocik2 jo tahinyooo.. macam kismis gituu.. And normally memang kering la..


TEMPAT TINGGAL :
 Okay, actually sy dpt sepasang, Jantan and Betina la kan.. oh ye, arnab katanya kena tinggal sama ade jantan tino or duk sorang2 la.. utk elakkan dia bergaduh..
Arnab saya ni, sy ade beli sangkar 3'x2' which is relatively small.. Tp ade jugak buat kandang dia yang lagi besar.. Tapi most of the time sy bawak dorg masuk dlam rumah je.. Hihi..

Setakat ni xdo pulak tengok dorang mengunyah wayar elektrik ke apa.. Mungkin tak berminat kot..

Lelong lelong pencil box arnab . Hihihi

Manja2 gituwwww

Overall, arnab ni memang best pun utk dibela..

 MANDI :


Okay, gambar tu sekadar perhiasan je, tapi memang slama ni saya mandikan macam tu.. and dorang sangat suka mandii!! Taoi sebenarnya tak elok pon mandikan dia selalu.. Sebab dia mungkin mati kesejukan.

KEPERLUAN UNTUK DIA MANDI :

1) TUALA
2) HAIR DRYER
3) SHAMPOO 
4) PEMOTONG KUKU
5) AIR SUAM

So, nak mandikan tu, mandikan macam biasalah.. tadah air suam dulu and campur dgn shampoo. make sure setitik dua je tauu! pastu kocak2kan air so that dia bebuih baru rendamkan arnab.. Lepas dah mandikan tu, bilas dengan air bersih, then lap. Lap je tak memadai, make sure bulu dia kering dengan menggunakan HAIR DRYER. * JANGAN SESEKALI TINGGALKAN ARNAB UTK KERING SECARA SEMULA JADI

Okay WALAHHH, PUTIH BERSERI, GEBUUUU... pastu potong la kuku depa.. nak potong tu potong kt bahagian kuku dia yg putih je. jgn sampai terpotong isinye pulak. meraung tak pasal2..

PERINGATAN : JANGAN SELALU MANDIKAN ARNAB. MANDIKAN APABILA BETUL2 DAH COMOT JEEEE

CARA BERSIHKAN SANGKAR :

Gunakan cuka untuk hilangkan bau2 air kencing arnab sbb kencing dia yang tak berapa nak enak.. Tapi kalau tahi dia tak bau pon.. So kalau nak bela dalam rumah mmg xde hal sbb xbusukk..

Lepas dah bersihkan tu, jemur kat tongah2 panas supaya kuman mati. hihi

TOILET TRAIN :

Masa kite kecik2 mama kite akan ajar utk buang air dalam tandas kan? Haa,, haiwan pun boleh diajar.. Tapi bukanlah suruh dia berak kencing dalam tandas, as long as dia tau dia ada tempat khas utk uuk and wee wee..

CARANYA??

Sediakan satu bekas macam tray ke apa, then letak PINE WOOD yang boleh didapati dipasaran, or just bentang surat khabar  atas tray tuu.. Kalau sebelum ni dia uuk merata2, kumpulkan tahi2 tu and letak atas tray tadi.. 

*Memang perlukan kesabaran utk dia faham itu tempat dia uuk.. Lama2 nnt dia tau la yang tray tu khas utk dia membuang.. *Ini kalau bela dalam rumah la.. Kalau dalam sangkar tu kn memang dh tersedia khas tray utk dia uuk..

Setakat saya bela ni, memang tak pernah ada masalah pun jumpa tahi dia merata2 ke apa sbb dorang memang tahu tempat dorg nk uuk dalam tray yg disediakan.. CAMPAKLAH DORANG KT CERUK DUNIA MANA TAH, memang dorang takkan berak merata2. Hihi..

CARA PEGANG ARNAB 
DENGAN BETUL :


PEGANG DORANG MACAM CARA KORANG PEGANG BABY (MANUSIA). MAKE SURE  PEGANG PUNGGUNG DORANG SBB KAT SITU YANG BERATNYAA.. 

*JANGAN LEPASKAN DORANG MASA TGH DUKUNG SBB TULANG BELAKANG MEREKA SGT SGT FRAGILE. MUNGKIN MASA DIA JATUH TU DIA BOLEH MATI.. (INI BUKAN KUCING, KALAU JATUH ADA 8 NYAWA LAGI) AND DORANG SANGAT TAKUTKAN KETINGGIAN.. SO, MASA DUKUNG TU TUTUPKANLAH MATA DORANG, BIAR DORANG FENGFEELING DUK KAT DADA KORANG TU -____-'


Related Post

2 comments

  1. hye singgah sini. dulu ada bela jgk. tapi mls nk jaga :( huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp arnab ni agak leceh juga la compared to kucing kan...

      Delete