Jenis plug di seluruh dunia

20:09:00


Korang travel, mesti nak guna handphone la, laptop la, kamera la. Kalau setakat stay 1 hari je, memang tak perlu la charge kan. Tapi kalau sampai seminggu, tengok2 tak boleh nak charge sebab plug kita Malaysia punya dan tak boleh nak cucuk ke dalam lubang plug kat negara tu.

Haaaa acane tuuu. Jadi sebelum korang study siap2 dulu jenis2 plug dan socket dia.



 Amerika, Canada, Mexico & Jepun  


 Amerika, Canada, Mexico & Jepun  


 Negara-negara Eropah, Amerika Selatan & Asia


India


France, Belgium, Poland, Slovakia & the Czech Republic


Eropah & Russia,  kecuali UK & Ireland 


  United Kingdom, Ireland, Malta, Malaysia & Singapore 


Israel, dan Gaza


Australia, New Zealand, China & Argentina


Switzerland, Liechtenstein & Rwanda


Denmark & Greenland 


Italy & Chile


Afrika Selatan


Brazil


Thailand

Tips : beli je universal adapter. Settle masalah.

Related Post

8 comments

  1. Punya la banyak jenis plug yang ada di dunia nie...
    Tak pernah keluar negara lagi..
    boleh di ajdikan panduan untuk melancong nanti..
    good info sis....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann. haha. sure. thank you for reading ;)

      Delete
  2. macam-macam jenis. Pernah mati kutu masa kat indonesia a few years ago bila plug ngan soket tak ngam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess itu yg tak best tu. satu kerja pulak nak mencari adapter pulak kan huhu

      Delete
  3. mcm2 jenis...hr tu tgk kwn beli hp ninetology dpt traveller plug...br tau lain2 negara lain plug

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah, jadi kena baik2 sbb takut tersalah hehe

      Delete