Cara nak jimatkan space luggage anda

08:13:00

Hi. Harini nak share cara nak jimatkan space luggage korang. Yela, kalau travel mestila korang nak bawak macam2 kan?? Haaa. Tapi limit hand carry luggage 7KG je dan korang pulak tak ambil check in luggage sebab nak jimat. ( Ini tertakluk kepada kes2 cheap flights jela)

So apa yang perlu buat?

1) Determine negara mana korang nak pergi mana dulu. Adakah waktu korang pergi tu musim winter? Or negara tu sentiasa panas? Check dulu! 

- Kalau winter, nak yang senang la, 1 baju ko pakai je utk 2 hari. Hahaha.  Serious! Sebab bukannya berbau pon.. Lagipun most of the time korang akan pakai jaket / coat je, so orang tak tengok pon baju yang korg pakai kat dalam. Cuma bawak jela tudung bebanyak and tiap2 hari tukar, baru la tak kantoi kan hahaha.

- Kalau musim panas pulak, korang bawa la banyak2 baju.. Yang ni preferably bawak baju yang nipis2 jela.. Bila dah bawa baju camni ada banyak tips2 dia..


Orang kata lipat baju dengan menggulungkannya. 




Cara ni okla, jimat la jugak space. 


Satu lagi cara ni. Yang ni pun aku dah cuba, and sangat berkesan kalau xde iron di negara kita nak pergi nanti. So aku lagi banyak guna yang second cara ni la, and dia pon x dela guna banyak sangat space. Tapi cara ni aku lagi banyak gunakan untuk travel negara2 sejuk sebab baju sjuk kan tebal2. huhu..

Jadi, ni antara 2 cara yang selalu travellers guna la, but it's depending on you juga la nak guna cara mana2.. So happy trying! :)

*gambar dapat dari google images aje :)








Related Post

2 comments