Tips nak pujuk parents untuk bagi travel

22:30:00

Hi semua. Rata2 orang memang akan tanya aku, 

"Macamana akak dapat pujuk parents untuk bagi akak travel ke luar negara?"

Masa first2 tu tipu la kalau parents macam nak taknak je bagi kita travel sendiri. Lagi2 masa tu baru umur 20 kan, bagi dorang macam muda lagi. Tapi selepas di pujuk, akhirnya dapat juga pergi. For now, belum lagi travel solo, but will try one day. 

So below I want to share my tips la. 

 #Tip 1 : Pastikan anda menyediakan jawapan yang secukupnya untuk segala persoalan parents 

Antara soalan2 lazim yang akan ditanya ialah : 

Nak pergi mana je? 

Nak travel dengan siapa? 

Nak buat apa je kat sana? 

Nak makan ape je kat sana? 

Siapa je yang akan tunggu kat sana? 

Kalau emergency nak contact siapa?

 Jadi, sila jawab soalan2 yang u think akan dikemukakan oleh parents u dgn tenang ye. Buat seperti yang u guys ni dah study habis-habisan and memang dah physically and mentally prepared.

#Tip 2 : Buat Itinerary dan Tunjukkan kepada mereka

Ni part paling proven akan berjaya kot menawani hati mereka. Haha. Tempat korang nak pergi tu, make sure korang dah survey, research habis-habisan dan kemudiannya buat dalam bentuk itinerary.

Make sure itinerary yg ingin ditunjukkan itu kurang daripada sudut benda2 yang melaghokan, and make it more educational. Show every details like how you will travel from places to places, hotel ape nak bermalam, ape je aktiviti semasa di sana dan segala kos yang terlibat. Lepas dah tunjuk, pasti parents korang akan rasa macam, "wow, I'm impressed. She is ready!" hahaha. 

 #Tip 3 : Cara nak berhubung dengan family?

Dalam banyak2 soalan lazim, this question probably worries your parents the most! So, I really suggest u guys to rent a wifi modem or subscribe internet data semasa di sana. Cakap kat diorang that you'll get in touch with them in any means!

Pastu janji la kat dorang yang you will send gambar for every tempat yg korang pergi as an update kan. Nasib baik zaman sekarang ade Whatsapp, Facebook and all that supaya senang nak keep in touch.

#Tip 4 : Sentiasa sogokkan di telinga mereka kepentingan travel

Make sure to every day cakap kat dorang kepentingan travel, ape yang boleh didapati darpd negara yang bakal dilawati, experience yg korang akan terima, dan segala benda yang baik-baiklahh! Hahaha. Well, antara senjata aku untuk dapat lepas travel is by saying "Alaa, mama abah masa belajar kat Texas dulu boleh je pergi travel dengan kawan2, takkan la Nurul tak boleh.. Nurul pun nak ikut jejak langkah mama abah" Haaa gittewww. 

Alhamdulillah segala tips yang aku bagi ni memang berkesan  untuk akulah. More or less I'm very sure that our parents are nearly the same pon. Good luck everyone! :) 

Related Post

4 comments

  1. Salam... nak tanye mcm mne nk subscribe data Internet kat luar negare tanpa tukar sim? Selain buat roaming or wifi?
    Apa yang y awak selalu gune untuk ade Internet connection ?....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya memang itu je kot antara option dia. Either u roaming, or guna wifi. Atau beli simkad diorang dan subscribe internet. Another way is to bring a wifi pocket such as wiyo, yang kita sewa siap2 from Malaysia. Sy penah cuba all ways kecuali roaming sbb roaming mmg mahal. huhu. :)

      Delete