EGYPT.

12:53:00



Hai semua. Okay, harini saja nak share la pasal EGYPT. Currently, my dad is staying there, so yela pergi la melawat dia sekali sekala. hehe. Dengan keadaan yang tengah haru biru di sana. Actually not all the places yang buat pemberontakan pun. Dia biasanya akan berkumpul di Tahrir Square dan buat demonstrasi di sana. So overall, the whole time we were there memang selamat. Alhamdulillah. Although takut juga lah kan mana tau kta kena attack juga. Hihi.

Ini lah antara gambar2 yang berjaya dirakam disana.




tiket flight kitee. 6 hours in plane if not mistaken..  Best kan. Ni naik MAS. Siap ada bintang2 dalam plane.

Ini di National Museum of Egypt mereka. Kalau berminat boleh pergi, cuma to me pengurusan dia tak berapa baik. Besides, kalau nak tengok wajah Firaun yang dah dimumiakan boleh datang siniii..

One of the mosques in Egypt. This is the mosque of Ibn Tulun. Well, masjid ini ialah masjid TERTUA dan TERBESAR di Cairo.


This is the Mosque of Mohamed Ali. Dalam dia Masya Allah very beautiful!

the museum of Islamic Arts. Not bad la.. Ada cerita pasal sejarah perkembangan Islam, Al-Quran dan banyak..
Yea, saya fengfeling posing. lol



Kalau pergi Egypt memang tak sah la kan bergambar depan Sphynx and Pyramids. Oh ye nak pesan, kalau ade orang nak offer naik camel kat sini, BETTER NOT. Sebab dia charge mahal. PASTU takut kena tipu je. Sebab takut dah bayar mahal2 tengok2 tu hanya ONE WAY. bila nak balik nanti dia minta lagi. So nasihat ku, JANGAN.



  
My dad.

Jadi, orang mesti tanya best tak egypt? Ye, mestilah BEST! pengalaman kan.. Sebelum ni asyik merantau dekat negara om putih. Kali ni gi negara Arab pulak. Hmm, bila datang sini, first time saya bersyukur jadi orang Malaysia. Like seriously? Tapi memang, bila pegi negara orang putih, semua benda kita puji, negara bersih, boleh dipercayai BLA BLA BLA. Tapi bila pergi negara Islam sendiri. Ya ALLAH....

Kenapa aku berkata begitu?

1) Pergilah tandas mana2 di Egypt. erk.. sorry Egyptians, you really need to do more cleaning. :3

2) sampah sarap jangan kata lah. Haihh sepanjang jalan.. Memang la boleh je kutipkan, tp ni sepanjang jalan, satu hal nk mengutip semua haaa.

3) (amboi sedap je kutuk negara orang ye) Berhati2lah semasa menurun tangga atau berjalan di tepi dinding-dinding. Kerana bau2 yang tak best ade sepanjang jalan. *diorang buang air maybe bukak zip and spray je kot kat mana2 dorang suka. So better don't touch anything when you're walking.

4) penah sekali tu tengah duduk makan2, sambil perhatikan orang jual roti. Tengah dia menyusun2 roti tu, tiba2 satu terjatuh ke atas lantai *which is tanah yg berdebu tu ye*. Then dia angkat roti tu tepuk2 and letak balik atas tray utk menjual. I was like emmmm.....

5) Beware of pickpockets

6) Traffic jam tu jangan cakapla. Everyday. Yela, mana taknye, penduduk dia 28 Million, tp negara lebih kecil dari Malaysia..

7) Ini bukan keburukan, tp just nak cerita, kalau u pegi area kampung2, bersedialah untuk digerumuni oleh golongan2 peminta sedekah. Tapi takpelah, tolong lah, sesama Islam kan.. Kesian tengok, diorang ada yg miskin sangat sampai buat rumah atas kubur. Imagine living @ a graveyard. wow..

8) Diorang ni, akan paksa korang beli or bayar for something. Kdg2 dorg charge melampau2 n tak masuk akal. Dia pandai kelentong kita, jadi kita pun kena pandai lah kelentong balik cakap takde duit. hehe. Ada tu, diorang offer nak ambikkan gambar, tengok2 mintak upah. Haha, tapi takpelah. Nak bagitahu so that tak terkejut jela..


HOWEVER,

1) bukannye semua tak best. Kalau pegi sana, you really should try air jus diorang. Lagi2 air tebu. OMG, sambil menaip ni pun dh terliur tauuuu. Sangat sedap, and creamy and.. arghhhh tak leh nak describe, sbb Jus buah2an dia sgt FRESH!!!

2) Pastu aku sgt respect dorg sbb bila waktu azan, nnt dorg bentang sejadah and solat bjemaah ramai2 even atas jalan. Macam WOOWWW tabikk, Malaysia tak camtu.

3) Sayur2 dia sangat MURAH. Macam kobis ke ape ke 50 sen je duit kita. Tp kena pura2 jd EGYPTIAN la baru dia bagi murah2. kalau foreigners mahal skit kot. tak tau la, sbb normally abah's driver yg beli2 kan benda ni sbb dia egyptian. hihi.. oh ye, duit dorang adalah L.E which stands for Livre Egyptiene atau nama lain dia Egyptian Pound.

4) Memangla traffic jam, tapi tak pernah lagi dengan kes kemalangan jalan raya.

5) Kadang2 kalau pergi pasar2 dia, nnt penjual dia ajak minum teh la apela. Ramah sgt :)

6) Suka tengok dorang kalau jumpa sesama sendiri nanti bertegur sapa peluk2 gitu. Oh sweet sgt!


Okay, itu lah sedikit sebanyak benda yang nak dikongsikan.. Despite of all the bad things I've listed, I still love Egypt. But I love Malaysia more. <3 <3


Related Post

4 comments

  1. I think every country have their positive n negative thing. Btw, knp x nmpak u aritu eh? hehe..

    Blogwalking here..hope u hit me back

    ReplyDelete
  2. suka juga jus buah dekat mesir. hehehe

    banyak tempat menarik dekat mesir. Mansurah ,zagaziq dan tanta .. setiap daerah ni ada ja yang menarik untuk di terokai. ^_^

    ReplyDelete