Resepi Batik Oi..

10:39:00

Hari nie, nak share lah sikit yang... Aku dah pandai MASAK!! *yeay ~ 
Mane x nye, tiap2 ari duk rumah, masakkan lunch utk Atok.. Yeah.
So scara x langsong, dpt la aku improve skill memasak gua nie (^^,) Alhamdulillah..

Tp, yang Aku sgt teruja nieh sebenanye..
5/5/2011 - First time Aku wat kek Batik!! WOW! n yang paling Aku HAPPY is..
Kek Batik Aku laku n SEDDAPPP!! *Yeay Again!!!
(LOL, jgn la hina Aku.... taula baru berminat ngn industry memasak nie...) ;p

Resepi Kek Batik

Nak tau ke cara2nye ?? erm, klu nak tau, resepi yg best2, korang bleh la pergi ke link nie :

 Tapi cara Aku lah kan :

Bahan A :

1 Ketul Butter
1/2 cawan gula halus
2 biji telur
*Klu nk, letak lah vanilla essence.. tp Aku xletak sedap je HAHA ;D

Bahan B :
1/4 tin susu pekat manis
1/4 cawan air suam
serbuk Milo,& Koko
n haritu aku tambah kacip fatimah sikit.. KASI POWER. hahahaha (sikit jerrr)
*Ade orang plak, gune coklat Cadbury.. nyum3..*


Ok, the Making pulak :

Bahan A ;
Pukul butter n gula smpi kembang la kn. Pastu masukkan telur n esen vanila (klu nak lahh)

Bahan B ;
Campurkan milo,koko, n ape2 lah jenis coklat korang nak, n susu. Gaul sampai da xberketul da. Pastu, masukkan air suam. Kacau smpai rata ye??

sekarang nie, campurkan Bahan A + B dlm satu periuk. Masak atas api yg kecik jerr. Pastuh korang kacau la sampai pekat n mendidih. Masukkan biskut Marie yang dh pecah2 tu, n gaul2 kan..Kacau rata2 n tutup api. Tuang la dlm loyang ke bekas pape la.. 
-!STOP!-
ade orang kata, susun la biskut marie yang blom digunakan kt layer paling bawah bekas tuh.. n baru tuang bahan2 dlm periuk tu... 
Up to You la kann..
Tekan2 bia surface dia rata, n tunggu smpai sojuk. Then, masukkan dlam peti ais. SIAP~!

* ingredients nie, korang pndai2 lah agak.. coz time aku buat nie, Aku buat sikit jerr.. hee..

Photobucket

Haha, ok2, gmbr Aku amik kt Yahoo jer, tp lbih kurang cmnie lahh rupenyer (^.~)

Related Post

8 comments

  1. ha... sedap2..
    nnt raya boleh la buat kan...

    ReplyDelete
  2. haha, maksu suke sgt..
    atok pon mkn.. dgn bangganye... hehe

    ReplyDelete
  3. ape kes letak kacip fatimah? huhu +_+

    tapi best ni resepi kek batik ni.boleh try nnt insyaallah

    ReplyDelete
  4. Haha, as I said, kasi POWER!!
    kah3.. ;p

    ReplyDelete
  5. sedapnyeee nk tempah 2 balang utk raye

    ReplyDelete
  6. xnakla..malu.. baik suruh jannah wt kn je..heheheh

    ReplyDelete
  7. cantik kek tu..senang je sebenarnye masak memasak ni dik..hehe..next entry mesti dah pandai buat kek coklat..hehe

    www.naturalhealthyandbeauty.blogspot.com

    ReplyDelete